Cricova a semnat un contract exclusiv de distribuție. Încălcarea acestuia prevede o amendă de un mln de dolari

Cricova a semnat un contract exclusiv de distribuție. Încălcarea acestuia prevede o amendă de un mln de dolari
Foto: winetours.md

Auditorii Curții de Conturi au stabilit la Combinatul de vinuri Cricova și Centrul de business și turism, Cricova-Vin multiple abateri și neconformități, care le afectează situația financiară. De asemenea, se remarcă probleme în privința drepturilor de proprietate intelectuală în anumite țări și semnarea unor contracte nefavorabile de distribuție.

Curtea de Conturi a prezentat rezultatele auditului de performanță „Eficiența administrării patrimoniului public de către Combinatul de vinuri, Cricova S.A. și Centrul de business și turism, Cricova-Vin S.A. în perioada 2015 - 2016.

Astfel, în 2015 Combinatul de Vinuri Cricova a înregistrat pierderi în sumă totală de 16,9 milioane lei, acestea fiind cauzate de majorările esențiale a cheltuielilor: comerciale; de reclamă; privind dobânzile pentru credite; aferente producției rebutate; privind diferența de curs valutar, etc. Totodată, rezultatul negativ al activității a fost confirmat și prin nivelul redus al indicatorilor privind: rata autonomiei financiare; coeficientul de autonomie; rata solvabilității generale; coeficienții lichidității; etc., precum și prin faptul că societatea nu a dispus de mijloace financiare suficiente pentru efectuarea plăților curente și a continuat să apeleze la băncile comerciale pentru obținerea suplimentară a creditelor și a liniilor creditare pe termen lung.

Totuși, în 2016 Combinatul de Vinuri Cricova a obținut un profit net în sumă de 15,9 milioane de lei.

În perioada 2015-2016, prin livrarea unor tipuri de producție vinicolă la prețuri mai mici decât costurile (inclusiv și distribuitorilor) a condiționat suportarea unor pierderi, estimată de echipa de audit, în sumă totală de circa 400 mii lei.

Fiscul a verificat un agent economic (care a fost și distribuitorul societății) privind producția livrată, în rezultatul controlului stabilindu-se efectuarea livrărilor la un preț mai mic decât cel de piață din cauza relațiilor specifice stabilite între furnizor și cumpărător, ceea ce a condiționat diminuarea sumei TVA aferentă bugetului cu 700 mii lei.

Experții Curții de Conturi relevă faptul că planificarea volumului vânzărilor producției vinicole pe piața externă nu a fost justificată prin calculele corespunzătoare, bazate pe volumul și prețurile contractuale, încheiate cu distribuitorii din diferite țări, atât pentru fiecare țară separat, cât și per ansamblu pentru piața externă. Prin urmare, procesul de planificare a veniturilor din vânzări pe piața externă nu a fost unul echilibrat și corelat cu întreprinderea unor modificări/acțiuni corespunzătoare privind majorarea veniturilor din vânzări pe alte piețe noi sau pe piața internă pentru a asigura activitatea operațională a societății cu resurse financiare respective.

Probleme de înregistrare a mărcilor comerciale

O problemă majoră, identificată în cadrul misiunii de audit ce necesită o importanță deosebită, o constituie neînregistrarea integrală a tuturor mărcilor comerciale aferente producției fabricate de către Combinatul de vinuri ,,Cricova”. Astfel, din cele 120 de sortimente a producției, doar pentru 35 dintre ele au fost înregistrate mărci, sau dreptul de proprietate asupra acestora.

În acest context, se menționează că, impactul neînregistrării tuturor mărcilor comerciale de către societate, a condiționat apariția unei situații, când distribuitorul oficial al producției Cricova pe teritoriul Republicii Moldova, produce vinuri și vinuri spumante analogic tehnologiei aplicată de către combinat, fapt ce condiționează riscul de neidentificare a producătorului de către consumatorul final, adică, între produsele Combinatului de vinuri ,,Cricova” și cele ale agentului economic menționat.

Contract exclusiv de distribuție și amenda de un milion de dolari

Un alt exemplu este și situația critică identificată pe teritoriul unui stat. Se relevă că societatea nu are înregistrată în această țară drepturi de proprietate asupra producției fabricate, iar comercializarea producției de circa 15 ani, se realizează exclusiv prin intermediul unui singur agent economic, după care este și înregistrată marca comercială Cricova. Mai mult de atât, în baza unui acord adițional încheiat în anul 2012 între cele 2 părți, a fost limitat dreptul societății de a conlucra cu alți agenți economici privind livrarea producției. Nerespectarea acestei clauze se rezumă la aplicarea unei amenzi în sumă de un milion de dolari.

Prin urmare, nesoluționarea situațiilor menționate și neînregistrarea tuturor mărcilor comerciale aferente producției fabricate, se va răsfrânge cu un impact financiar negativ asupra activității acesteia și pierderea potențialilor consumatori, constată auditorii Curții de Conturi.

Ei nu au dezvăluit în ce țară a fost semnat contractul exclusiv de distribuție și cine este beneficiarul, însă în baza de date a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale se menționează că marca comercială „Cricova” a fost înregistrată de cetățeanul Olandei, Jacob Hofstra pe teritoriul Franței și Germaniei. De asemenea, compania ACOREX WINE HOLDING a reușit să înregistreze marca comercială Cricova-Acorex în Belarus, Kârgâzstan, Kazahstan, Letonia, Lituania, Federația Rusă și Ucraina.

De remarcat că în prezent valabilitatea acestor mărci a expirat, însă nu este clar dacă acest fapt afectează și valabilitatea contractului exclusiv de distribuție.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Trei tornade au lovit vestul Germaniei. O persoană a murit, iar câteva zeci au fost rănite (VIDEO)

Trei tornade au lovit vestul Germaniei. O persoană a murit, iar câteva zeci au fost rănite (VIDEO)

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus

Ex-președintele român Traian Băsescu a accidentat o mașină parcată și a mers la poliție pentru a fi testat

Ex-președintele român Traian Băsescu a accidentat o mașină parcată și a mers la poliție pentru a fi testat

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Un tânăr a ajuns la terapie intensivă după ce a sărit în Nistru
 • 2
  În Moldova se produce de opt ori mai mult ulei și grăsimi decât acum un an
 • 3
  Podoliak crede că un acord de pace e posibil doar după retragerea trupelor rusești
 • 4
  Un parlamentar rus face aluzie la un posibil schimb al prizonierilor din Azovstal cu Medvedciuc
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.