Printre principalele prevederi ale documentului se regăsește interzicerea difuzării mesajelor ce ţin de publicitatea şi promovarea producţiei alcoolice în instituţiile de învăţământ şi medico-sanitare. Totodată, orice formă de publicitate sau teleshopping pentru producţia alcoolică este interzisă minorilor, precum și cea care îi implică pe aceştia.

De asemenea, se interzice orice formă de publicitate a producţiei alcoolice, inclusiv prin intermediul surselor de radio şi televiziune, presei scrise, reţelelor de internet, telefonice, telegrafice, serviciilor cinematografice şi video, în interiorul sau pe mijloacele de transport public şi pe trimiterile poştale.

Deputatul PCRM, Oleg Reidman, a criticat intenția Ministerului Sănătății, spunând că aceasta va pune bețe în roate la promovarea vinului. „Ministerul reglementează toate nebuniile pentru ca apoi să nu ne putem promova vinul. Cum ni se vor promova producătorii dacă nu vor apărea pe panouri?”, se întreabă Reidman.

Liberal-democratul Octavian Grama a cerut ministerului „să facă o delimitare dintre alcoolism și cultura vinului”.

„Medicina niciodată, nicăieri, nu trebuie să se ocupe cu promovarea alcoolului”, i-a tăiat-o scurt viceministra Sănătății, Liliana Iașan.

„Fără un pahar de vin cultura n-o să se dezvolte. Nimeni nu cântă fără un pahar de vin. Eu nu știu de ce trebuie legea asta, scoateți-o. URSS s-a destrămat odată din cauza interdicției la alcool. Vreți și PD să se destrame?”, a spus Vladimir Voronin. 

„Tinerii la noi au acces la alcool acasă, în gospodării. Restricționarea reclamei pe internet, care este foarte dificilă, este una foarte ambiguă. R. Moldova a primit granturi inclusiv de la USAID pentru a promova brandurile de vin și Wine of Moldova. Trebuie să definim mai bine. E necesar să luptăm cu alcoolismul, dar acest proiect este un element imperfect în această luptă. Intenția e salutabilă, dar ea nu va aduce eficiență. Propun să-l retragem, să vedem ce fortificăm”, a propus liberal-democratul Vadim Pistrinciuc.

În pofida polemicilor, proiectul a fost votat în prima lectură în Parlament. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!