Concesionarea Aeroportului și pierderea pachetului majoritar de acțiuni la BEM, din nou în discuții la Parlament

Concesionarea Aeroportului și pierderea pachetului majoritar de acțiuni la BEM, din nou în discuții la Parlament

Înainte de alegeri, se pare că, deputații vor să se spele de păcate în cazul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău și a acțiunilor cedate la Banca de Economii. În acest sens, în Parlament au fost înregistrate două inițiative legislative. Primul document este un proiect de hotărâre privind constatarea ilegalității concesionării Aeroportului și a activelor acestuia. Cel de-al doilea este un proiect de lege ce vizează exproprierea de interes național a pachetului de acțiuni în mărime de 22,75% în Banca de Economii, cedate în urma emisiunii suplimentare din iulie 2013.

Documentele urmau să fie examinate astăzi în cadrul ședinței Comisiei permanente pentru Economie, Buget și Finanțe. Subiectele au fost, însă, amânate pentru ziua de vineri când membrii comisiei ar urma să se întrunească într-o ședință extraordinară.

Propunerea a venit din partea președintelui comisiei, Veaceslav Ioniță, care a declarat că pentru o analiză obiectivă sunt necesare mai multe informații.

„Am primit anumite informații de la Guvern și CNA legate de BEM. Dar nu sunt suficiente. La fel, eu azi nu mă pot expune s-a realizat planul investițional la Aeroport sau nu. Propun să solicităm aceste informații suplimentare și să examinăm subiectele într-o ședință ulterioară”, a declarat Ioniță.

Vicepreședintele Legislativului Oleg Bodrug s-a arătata deranjat de faptul că cele două proiecte au fost scoase de pe ordinea de zi aședinței comisiei, menționând că autorii vor ca acestea să ajungă să fie votate în plenul Parlamentului cât mai curând.

În același timp, opoziția parlamentară a dat de înțeles că va susține cele două proiecte.

„Când au avut loc aceste acțiuni, am spus că sunt încălcări. Acolo (la Aeroport - n.r.) este un plan de investiții. La ora actuală noi nu avem nicio informație despre respectarea sau nerespectarea acestui plan. Ce ține de Banca de Economii, fuziunea cu Unibank, acolo apar mai multe întrebări. Și BNM, și BEM trebuie să vină să ne explice cum poate avea loc aceasta. Noi susținem orice metodă și orice proiect care presupune întoarcerea Aeroportușlui și a Băncii de Economii în proprietatea statului”, a declarat socialistul Igor Dodon.

„Aceste proiecte ar trebui redenumite. Noi nu suntem organ care să constate o ilegalitatea. Dar, noi suntem pentru examinarea acestor documente”, a declarat comunistul Oleg Reidman.

Într-un final, examinarea subiectelor a fost amânată pentru ziua de vineri când membrii comisiei se vor întruni într-o ședință extraordinară. La aceasta urmează să fie invitați reprezentanți ai BNM, BEM, precum și ai Guvernului.

Agora precizează că, anul trecut, la 30 mai, Guvernul a decis să scoată spre concesionare activele aflate în gestiunea economică a Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și terenul aferent acesteia, iar câștigătorul licitației a devenit compania din Rusia SRL „Avia Invest”. Recent, Colegiul civil comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, a stabilit că procedura de concesionare a fost legală, chiar dacă Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a considerat contrariul.

Decizie CSJ: Concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău este LEGALĂ

Statul a pierdut pachetul de control la Banca de Economii ca urmare a neparticipării la emisia suplimentară de acțiuni, ce a avut loc la 29 august 2013.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.