Din 16 martie până în prezent, Poliția a emis 689 de ordine de restricție de urgență pentru a scoate imediat agresorul din familie, ca măsură de prevenire sau în urma unui act de violență asupra membrilor familiei.
Violența în familie continuă a fi o infracțiune frecvent întâlnită în Moldova, însă nu toți cetățenii conștientizează gravitatea acestei fapte și nici nu o percep ca o crimă, ce poate fi prevenită.
La 16 martie curent, au intrat în vigoare mai multe modificări la Legea nr. 197 care vin să îmbunătățească cadrul legislativ în domeniu, să elimine lacunele și neconcordanțele legislative evidențiate pe parcursul implementării legii și să descurajeze agresorii privind comiterea actelor de violență asupra membrilor familiei.
Astfel, pentru actele de violență soldate cu vătămarea neînsemnată a integrității corporale, agresorul nu mai are alternativa de achita doar o amendă, în privința acestuia fiind aplicat arestul pe o perioadă până la 15 zile sau pedeapsa cu muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, împăcarea victimei cu agresorul fiind inadmisibilă.
Cazul recent al unei familii de la Ștefan-Vodă demonstrează eficiența noilor prevederi legale. Astfel, în urma actului de violența comis, Poliția a emis, la 17 martie 2017, ordinul de restricție de urgență pe numele agresorului, ulterior fiind emisă și ordonanța de protecție (la 24 martie 2017). Agresorul a fost referit justiției, iar la 23 iunie curent, a fost condamnat la 6 ani privațiune de libertate. Astfel, a fost posibilă protejarea victimei de agresor într-un timp foarte scurt.
De asemenea, potrivit noilor amendamente, victima poate mult mai ușor să beneficieze de măsuri de protecție și să-i fie acordată asistența juridică garantată de stat. Declarația independentă a victimei este suficientă pentru emiterea ordonanței de protecție, fapt ce simplifică procedura de obținere a măsurilor de protecție.
În rezultat, 367 victime au fost asistate în vederea emiterii ordonanței de protecție, în procedură civilă de către instanțele judecătorești.
În prima jumătate a anului curent au fost înregistrate peste 1200 cazuri de violență în familie.
Vezi și aceste știri

Transnistria, lipsită de dreptul de a mai găzdui meciurile de fotbal din cupele europene, a anunțat UEFA

Premierul britanic Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie un acord de pace „rău” cu Rusia

Frontiera cu România rămâne cea mai „activă”: 30.004 traversări, înregistrate în ultimele 24 de ore
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
