Proiectul prevede ca administratorii IT parcurilor vor fi organe de stat, cu statut de persoană juridică, ce vor fi create prin hotărâri de Guvern și care inclusiv vor administra impozitul unic achitat de rezidenții parcului.
Aceste parcuri vor putea activa în regim „virtual”, iar rezidenții vor realiza genurile sale de activitate în propriile oficii aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Principalele activități sunt: realizarea softului la comandă, de editare a jocurilor de calculator, de editare a altor produse software, activități de management al mijloacelor de calcul, precum și prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și a activităților conexe.
Prin facilitățile și stimulenetele fiscale se numără impozitul unic de 12% din venitul de vânzări, care încorporează următoarele impozite și taxe: impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul din venit din salariu, contribuțiile de asigurări sociale de stat, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală.
De asemenea, proiectul prevede scutirea de la plata taxelor vamale și TVA la importul monitoarelor, computerelor, echipamentului de rețea, precum și echipamentelor accesorii necesare pentru realizarea genurilor de activitate ale rezidenților IT parcului.
Proiectul de lege privind parcurile IT este parte a Pachetului de creștere a competitivității industriei IT și a fost elaborat de MTIC cu asistența consultativă a experților din partea German Economic Team, USAID și a companiei internaționale de consultanță PriceWaterHouse and Coopers. Proiectul de lege urmează a fi prezent spre adoptare Parlamentului.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.