Reacția MAEIE urmare a declarației Dumei de Stat: Sunt evaluări tendențioase și critici neîntemeiate

Reacția MAEIE urmare a declarației Dumei de Stat: Sunt evaluări tendențioase și critici neîntemeiate

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova îşi exprimă regretul şi nedumerirea în legătură cu adoptarea la 7 iulie curent a Declaraţiei Dumei de Stat a Federaţiei Ruse privind Transnistria. Într-un comunicat al instutuției se spune că documentul conține „o serie întreagă de evaluări tendenţioase şi critici absolut neîntemeiate la adresa autorităţilor moldoveneşti menite să inducă opinia publică în eroare şi să provoace noi tensiuni”.

„După cum este bine cunoscut, autorităţile Republicii Moldova au demonstrat cu prisosinţă în ultimul timp voinţa lor politică de a identifica în cadrul procesului de negocieri în formatul „5+2” o soluţie cuprinzătoare şi durabilă pentru conflictul transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi atribuirii unui statut juridic special regiunii transnistrene. Toate acţiunile concrete întreprinse în acest sens de către autorităţile de la Chişinău se încadrează în aceşti parametri de bază ai procesului reglementării transnistrene, despre importanţa respectării cărora se vorbeşte în deciziile pertinente adoptate în cadrul OSCE, inclusiv cu sprijinul necesar din partea Federaţiei Ruse”, se mai spune în comunicat.

MAEIE invocă în conext mai multe acţiuni întreprinse în contextul promovării consecvente a măsurilor de întărire a încrederii şi sprijinirii populaţiei din regiunea transnistreană, cum ar fi: facilitarea comerţului, crearea condiţiilor necesare pentru admiterea în traficul rutier internaţional a automobilelor cu plăci de înmatriculare transnistrene, apostilarea diplomelor de studii de la Tiraspol şi restabilirea legăturii telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului.

„În viziunea cvasiunanimă a actorilor implicaţi în procesul de negocieri, identificarea unor soluţii adecvate pentru aceste probleme, precum şi pentru problemele legate de buna funcţionare a şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine din regiunea transnistreană, asigurarea accesului liber al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole, eliminarea tuturor obstacolelor din calea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor dintre cele două maluri ale Nistrului, constituie premise favorabile pentru convocarea unei noi întâlniri în formatul „5+2” pentru adoptarea deciziilor pertinente în acest sens”, se mai arată în mesajul MAEIE.

Instituția face referință și la acţiunile întreprinse în ultimul timp de către autorităţile moldoveneşti şi cele ucrainene în vederea restabilirii controlului efectiv asupra segmentului transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene, inclusiv prin organizarea controlului în comun în punctele de trecere a frontierei, fapt ce va contribui la facilitarea traficului de mărfuri şi persoane, inclusiv prin reluarea în deplină măsură a operaţiunilor de export - import a mărfurilor accizabile, fără impunerea a careva restricţii sau interdicţii.

„De remarcat faptul că aceste chestiuni au fost discutate în repetate rânduri şi în diferite formate cu reprezentanţii politici ai regiunii transnistrene, în particular, în cadrul Conferinţei din Bavaria pentru măsurile de întărire a încrederii. Or, tratarea acestor acţiuni ca „o tendinţă negativă” de instaurare a unei blocade sau exercitare de presiuni asupra Transnistriei sunt lipsite de orice temei, având în vedere faptul că nici unul dintre actorii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean nu pune la îndoială dreptul suveran şi inalienabil al Republicii Moldova de a-şi controla frontierele sale recunoscute pe plan internaţional.

Responsabilitatea pentru faptul că până în momentul de faţă nu a fost atins un progres real în soluţionarea problemelor menţionate trebuie să fie pusă nu pe seama autorităţilor moldoveneşti sau ucrainene, ci pe cea a liderilor politici de la Tiraspol care manifestă o poziţie neconstructivă şi intransigentă la masa tratativelor, fiind preocupaţi mai mult de obţinerea recunoaşterii independenţei Transnistriei, decât de soluţionarea problemelor şi dificultăţilor reale cu care populaţia din regiunea transnistreană, inclusiv oamenii de afaceri, se confruntă zi de zi”, mai menționează sursa citată.

„Învinuirile aduse la adresa autorităţilor moldoveneşti şi celor ucrainene vizând pretinsele „eforturi de împiedicare” a activităţii forţelor de menţinere a păcii, precum şi afirmaţiile privind „lipsa unor alternative” pentru actuala operaţiune de menţinere a păcii de pe Nistru, nu pot fi calificate altfel decât ca un dictat în raporturile cu un stat suveran cum este Republica Moldova. Or, este regretabilă contestarea dreptului legitim al Republicii Moldova de a pleda pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional, precum şi de a cere retragerea trupelor străine dislocate ilegal pe teritoriul său.

În lumina celor relatate, sună de-a dreptul bizar criticile dure şi nefondate aduse la adresa autorităţilor moldoveneşti şi ucrainene care, chipurile, prin acţiunile lor ar contribui la crearea unor ameninţări la adresa „stabilităţii în regiune, a bunăstării şi securităţii locuitorilor Transnistriei”. Or, dezbaterile din Duma de Stat a Federaţiei Ruse pe această temă indică o dată în plus asupra faptului că acestea nu contribuie real la identificarea căilor şi mijloacelor politice civilizate pentru soluţionarea problemei transnistrene”, se mai arată în comunicat.

În acest context, autorităţile moldoveneşti îşi exprimă speranţa că Federaţia Rusă, care este unul dintre cei mai importanţi actori implicaţi în formatul de negocieri „5+2”, va putea juca în continuare un rol constructiv în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, contribuind, astfel, la întărirea păcii şi securităţii în regiunea noastră.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Da, dar nu prea? Partidul Șor, deși a votat modificarea Constituției în primă lectură, impune condiții pentru lectura finală. Iată ce propun

Da, dar nu prea? Partidul Șor, deși a votat modificarea Constituției în primă lectură, impune condiții pentru lectura finală. Iată ce propun

Un copil de opt ani a rămas paralizat, după ce dentistul i-a injectat anestezia. La 11 ani distanță, mama caută dreptate la CtEDO

Un copil de opt ani a rămas paralizat, după ce dentistul i-a injectat anestezia. La 11 ani distanță, mama caută dreptate la CtEDO

Cu greșeli gramaticale pe pancarte și aluzii la comunitatea LGBT. Socialiștii manifestă în CMC împotriva noului sediu al Ambasadei SUA

Cu greșeli gramaticale pe pancarte și aluzii la comunitatea LGBT. Socialiștii manifestă în CMC împotriva noului sediu al Ambasadei SUA

Advertoriale
Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Bine ați venit la Vinia Traian!

Bine ați venit la Vinia Traian!

Victoriabank este și în acest an partener al CCF Moldova în cadrul campaniei „Povești de acasă”

Victoriabank este și în acest an partener al CCF Moldova în cadrul campaniei „Povești de acasă”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Soldatul rus judecat pentru crime de război pledează vinovat. Reacția Rusiei la procesul intentat împotriva militarului
 • 2
  Reacția socialistului Valad Batrîncea, după ce PG a început urmărirea în dosarul „Kuliokul”: Se pornește o campanie în stilul lui Plahotniuc
 • 3
  Politicieni europeni i-ar fi sugerat Ucrainei să facă unele concesii în fața Rusiei, declară Podoliak
 • 4
  Maia Sandu a ținut un discurs în Parlamentul European: Acordarea statutului de țară candidat este decizia cea bună (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.