Studenții basarabeni uimesc prin dialect și prin hărnicia lor, iar noi nu ne mai mirăm să-i vedem în cap de listă oriunde în lume. Ecaterina Cicala, absolventă de medicină generală la Universitatea „Transilvania” din Brașov, șefă de promoție... are multe de spus: de la cum a ales medicina, declarând în adolescență că nu „se va atinge de ea” și până la frumoasa experiență de studenție la Brașov - unul dintre cele mai frumoase orașe de munte din România, scrie revista online pentru femei Ea.md.
Ecaterina, te rog să te întorci în timp și să ne povestești de ce și cum ai ales, absolventă de liceu, o facultate de medicină în România?
Crescută într-o familie de medici, nu îmi imaginam viața altfel decât cea pe care o aveam: dimineți somnoroase când tata încerca sa-mi prindă codițe pentru că mama încă nu s-a întors din gardă, întreg arsenalul de manevre pentru depistarea apendicitei la orice durere de burtică, „urcă pe scaun și spune AAA” la orice durere în gât… (zâmbește). După o lungă perioadă de negare, din extrema „Eu nu voi fi medic niciodată!” am ajuns să înțeleg că, de fapt, îmi doresc să fac medicina. Alegerea am făcut-o în favoare României pentru că, în acel moment, pentru mine era important să mă aflu într-o țară în care să-mi vorbesc limba și să mă simt aproape sufletește de oamenii care mă înconjoară.
Ai simțit vreodată avantaje sau dezavantaje a faptului că vii din Basarabia? A influențat asta cumva atitudinea colegilor sau a profesorilor?
Nu cred că pe parcursul facultății m-a influențat în vreun fel faptul că sunt din Basarabia. Colegii de care am avut parte au fost nespus de primitori chiar din primele zile. Pe parcursul acestor șase ani am întâlnit oameni cu un interes deosebit pentru Basarabia, alimentat, probabil, de diferențele atât culturale, cât și de dialect pe care le avem. Nu cred că o să uit vreodată fața îngrozită a unui prieten care nu înțelegea de ce unui lucru atât de draguț cum este leagănul noi îi zicem „scrânciob” (râde). Profesorii au fost foarte obiectivi din acest punct de vedere, nefăcând nici o diferență între studenții din Romania sau cei veniți din alte țări.
Povestește-ne despre calea pe care ai ales-o în medicină și de ce anume acest domeniu?
Am ales să fac medicină generală pentru că e vastă, plină de logică și de chestii încă nedescoperite. O să-mi permit să parafrazez gândul unui profesor din facultate, care zice că medicina e ca un puzzle: aduni piesă cu piesă, le pui la locurile potrivite și faci un pas înapoi să înțelegi întreg tabloul.
Citește interviul integral pe Ea.md.
Vezi și aceste știri

Transnistria, lipsită de dreptul de a mai găzdui meciurile de fotbal din cupele europene, a anunțat UEFA

Premierul britanic Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie un acord de pace „rău” cu Rusia

Frontiera cu România rămâne cea mai „activă”: 30.004 traversări, înregistrate în ultimele 24 de ore
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
