Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect de reformare a domeniului cercetării și educației. Deși la începutul ședinței, președintele Academiei de Științe a solicitat ca subiectul să fie amânat, după prezentarea proiectului, Duca a declarat că va colabora cu autoritățile centrale în implementarea acestuia. Principalele prevederi ale proiectului țin de crearea unei noi agenții care va verifica nivelul calității cercetări și educației, dar și faptul că Liceul și Universitatea Academiei de Științe vor fi scoase din subordinea instituției.
„Proiectul vine cu o modalitate nouă de administrare și finanțare a domeniului cercetării și inovării. Pentru implementare, în acest an vor fi necesare cheltuieli de circa 2 mln de lei, dar noi prevedem că reorganizarea va aduce un beneficiu de circa 9 mln de lei. Trebuie menționat că anul acesta din buget sunt prevăzute pentru finanțarea proiectelor de cercetare circa 150 de mln de lei, iar după reorganizare se prevede posibilitatea alocării sumei de circa 300 de mln de lei”, a declarat directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.
Documentul propune ca politicile în domeniul cercetării să fie preluate de Ministerul Educației. Pentru asigurarea calității în domeniul educațional urmează a fi consolidate trei instituții de evaluare în domeniul educației și cercetării (Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Prefosional, Inspectoratul Școlar Național și Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare).
În cadrul Academiei de Științe se propune să fie aleși prin concurs alți 15 cercetători care nu sunt membri ai Academiei de științe, iar președinții secțiilor vor deveni automat vicepreședinți ai Academiei de științe. Aceștia vor fi aleși cu 3/4 din numărul de voturi (membri) ai secțiilor.
Actuala conduecre a Academiei de Științe își va exercita funcțiile pe durata pentru care au fost aleși. În context, președintele Academiei de Științe a ținut să afle ce se va întâmpla după reformă cu Liceul și Universitatea Academiei de Științe.
„Liceul Academiei se va propune să fie transferat în subordinea Ministerului Educației. Universitatea Academiei noi propunem ca în viitor să fie absorbită de Universitatea de Stat”, a declarat Ciocan.
„Fuzionarea nu cred că va aduce plus valoare niciunei universități. Ea a fost creată pentru școli doctorale. Eu propun să rămână ca entitate separată. Conform procesului de la Bolognia, instituțiile noastre nu pot pregăti doctoranzi. Proiectul propus schimbă radical conceptul Academiei de Științe”, a subliniat Duca.
„Orice reformă provoacă o rezistență internă. Noi ne-am deprins cu maniera care a fost până acum. Trebuie să punem foarte clar accentele. Academia trebuie să se ocupe de știință, nu administrarea clădiri, gestionarea patrimoniului. De asta se vor ocupa cei care știu mai bine. Noi vrem să dublăm sursele pentru cei care fac știință”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.
Modificările vor intra în vigoare după patru luni de la publicarea în Monitorul Oficial.