Dorin Drăguțanu explică în ce condiții statul ar putea să-și diminueze cota la Banca de Economii

Dorin Drăguțanu explică în ce condiții statul ar putea să-și diminueze cota la Banca de Economii

Statul ar putea să-și diminueze cota la Banca de Economii doar în cazul în care ar fi vorba despre absorbție sau fuziune. Cel puțin așa consideră guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu. Potrivit oficialului, deocamdată, astfel de intenții nu au fost anunțate, însă a parvenit o cerere de a procura cota de 100% a Unibank de către Banca de Economii.

„Banca Națională examinează cererea cu privire la procurarea unei cote substanțiale a unei bănci în decurs de 60 de zile, din momentul în care Banca Națională ajunge la concluzia că acel pachet de documente este complet. Noi am primit de la Banca de Economii o cerere în care se solicită permisiunea Băncii Naționale de a procura o cotă de 100% din Unibank”, a declarat presei Dorin Drăguțanu după ședința Guvernului de miercuri.

Dacă această tranzacție va fi aprobată și dacă această tranzacție va fi efectuată, atunci acționarul unic al Unibank va fi Banca de Economii. „Dar vor continua să existe două bănci, vor continua să existe două conduceri și obligațiile individuale ale acestor bănci de a respecta legislația Republicii Moldova. Prin urmare, acționarul majoritar la Unibank ar fi Banca de Economii, în cazul finalizării tranzacției, iar statul rămâne cu cota sa 33% la Banca de Economii. Așa cum s-a propus tranzacția, cotat statului nu are cum să sufere”, a menționat guvernatorul.

Totodată, Dorin Drăguțanu a explicat în ce condiții statul ar putea să-și diminueze cota la Banca de Economii. „Este teoretic de a vorbi despre cota statului, doar în cazul în care s-ar pune pe masă un proiect de fuziune sau proiect de absorbție, deocamdată, noi nu cunoaștem astfel de intenții”, a mai spus șeful BNM.

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a anunțat luni că examinează în prezent cererea parvenită din partea Băncii de Economii S.A. pentru procurarea cotei de 100 % din capitalul social al B.C. „UNIBANK”. Totodată, instituția a precizat că tranzacţia nu presupune în sine fuziunea celor două bănci, după ce în presă au apărut mai multe informații că cele două instituții bancare au intenția să fuzioneze.

Ilan Shor confirmă intenția BEM de a cumpăra Unibank: Vrem să devenim banca nr. 1

Președintele Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, Ilan Shor, a confirmat miercuri intenția instituției bancare de a cumpăra Unibank. Potrivit lui, acest pas va oferi Băncii de Economii șansa de a-și întări poziția pe piață. Shor nu a dezvăluit care ar putea fi prețul tranzacției, dar a menționat că BEM are suficiente resurse pentru a face această achiziție.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.