Asiguratorii moldoveni au plătit cu 32% mai puțin pentru accidente în afară țării, în primele 5 luni

Asiguratorii moldoveni au plătit cu 32% mai puțin pentru accidente în afară țării, în primele 5 luni

26,6 milioane lei este sumă plătită de către asiguratorii moldoveni, în primele cinci luni ale acestui an, pentru daune produse în afară țării de autovehiculele înmatriculate în Moldova și care dețineau polițe Carte Verde, arată datele Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA), scrie xprimm.md.

Volumul daunelor s-a redus în total cu 32% față de primele 5 luni din 2016, o scădere semnificativă înregistrându-se pentru despăgubirile achitate în zonă 3 (toate țările sistemului Carte Verde), în timp ce pentru zonă 1 (Ucraina și Belarus) acestea au crescut cu 237%. Moldasig este compania care a achitat cele mai multe daune pe Carte Verde în perioadă de referință, respectiv 7,1 milioane lei (fiind și asiguratorul cu cele mai multe vânzări pe acest segment), urmat de Klassika Asigurări, Alliance Insurance Group și Donaris Vig.

De asemenea, cele mai multe daune, că valoare, au fost achitate în zonă 3, respectiv 18,1 milioane lei sau 68% din totalul daunelor achitate de asiguratori în primele 5 luni.

Publicitate

659-numărul dosarelor plătite pe Carte Verde

Cifră este în scădere față de primele 5 luni din 2016, când au fost plătite despăgubiri pentru 756 dosare. Cele mai multe dosare au fost achitate de către Moldasig, Klassika Asigurări, Donaris Vig, Alliance Insurance Group, Asito și Grawe Cărat Asigurări, mai arată statistica BNAA.

Daună medie plătită de companii-în ușoară scădere

40.514 de lei au achitat, în medie, asiguratorii pentru un dosar de daună, într-o ușoară scădere față de perioadă de referință a anului precedent. Daună medie reprezintă raportul între volumul total al subscrierilor asigurătorilor autorizați pe Carte Verde și numărul de daune plătite.

Valoarea daunei medii a scăzut semnificativ în zonă 3, în timp ce pentru celelalte zone a fost în creștere, conform datelor BNAA.

În Moldova sunt autorizate să vândă polițe Carte Verde companiile Acord Grup, Asito (are vânzările suspendate), Alliace Insurance Group (și-a suspendat de curând vânzările pe acest segment), Asterra Grup, Donaris Vig, General Asigurări, Grawe Carat Asigurări, Moldasig, Moldcargo, Moldova-Astrovaz și Klassika Asigurări.

În primele 5 luni din acest an au fost vândute în Moldova 109 mii polițe Carte Verde, în valoare de peste 104 milioane lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal