După ce a fost votat în prima lectură, proiectul de lege privind anularea imunității parlamentare a fost retras din Parlament. Potrivit deputatului PDM Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii proiectului și cel care a prezentat inițiativa legislativă în plenul Parlamentului, documentul a fost retras din cauza normelor procedurale, întrucât a expirat termenul de un an de la înregistrarea acestuia în Parlament.
„Proiectul nu a fost restras de noi. Problema este că, conform procedurii, a expirat termenul de un an de la înregistrarea proiectului.
„Am înregistrat anumite amendamente și le-am remis Curții Constituțioanle (CC), ca să prelungim acest termen. Trebuie să verificăm care este statutul acestor amendamente. Nu a putut fi votat în lectură finală petru că nu aveam voturile necesare pentru a modifica Constituția. Nu am renunțat la acest proiect și îi vom verifica statutul”, a spus Sergiu Sîrbu pentru AGORA.
„În cel mai rău caz, chiar dacă CC va confirmă ca a expirat termenul, vom reiniția inițiativa. Rămânem ferm convinși că trebuie să anulăm imunitatea parlamentară”
Potrivit acestuia, amendamentele democraților vin să clarifice unele aspecte privind articolulul legat de incompatibiități, iar în acest sens deputații au trimis proiectul la CC pentru expertizare.
Inițiativa legislativă a fost depusă de deputații fracțiunilor PDM și PL, pe atunci componentele majorității parlamentare. Site-ul Parlamentului ne informează că proiectul este retras
Democrații acuză opoziția de blocarea proiectului
Întrebat de ce democrații nu s-au grăbit cu proiectul de lege, pentru a se încadra în termenul de un an, Sîrbu a dat vina pe opoziție, dar și pe termenii de procedură.
„Din cauza opoziției ne-am blocat. Sperăm că opoziția își va schimba părerea”, a continuat Sîrbu, care consideră că anume opoziția parlamentară se face vinovată de blocarea proiectului.
Raționamentul acestuia rezidă în faptul că majoritatea parlamentară nu și-a asumat riscul de a supune votului pentru a doua lectură, pentru că nu existau voturile necesare, întrucât opoziția (cu excepția deputaților PLDM) anunțase că nu va susține acest proiect.
„E un termen destul de mic”
Totodată, potrivit parlamentarului, termenii legali pentru examinarea, avizarea și votarea proiectului sunt restrânși.
„Există o procedură constituțională. Un proiect constituțional nici nu poate fi dezbătut timp de 6 luni. Avem doar 6 luni la dispoziție pentru a dezbate, a trece prin comisie, a aviza și a vota. E un termen destul de mic într-o procedură parlamentară. Problema e că opoziția refuză să voteze. Nu nu ne-am dorit să fie respins proiectul, este o inițiativă mult prea importantă”
Deputatul speră însă că CC va oferi în curând un răspuns oficial. „Termenul maxim pentru un răspuns este de 6 luni, dar ce ține de astfel de avize, termenul este mai scurt”.
„Ați vrut să faceți un joc în fața poporului?” Socialiștii au anticipat depășirea termenului
Socialiștii și Igor Dodon s-au pronunțat împotriva inițiativei, argumentând aceasta reprezintă un instrument suplimentar de presiune și șantaj politic în mâna democraților, prin care aceștia „vor fabrica dosare deputaților din opoziție”, acuzații respinse de cei din urmă.
Totodată, socialistul Vladimir Țurcan a anticipat că proiectul nu va ajunge să fie votat în a doua lectură, din cauză expirării termenului. „Acest proiect nu va ajunge în lectura a doua. Sunt amendamente. Proiectul ar trebuie să fie iar expediat Curții Constituționale. Termenele deja au fost depășite. Ați vrut să faceți un joc în fața poporului? Haideți să facem proiect și sa-l trimitem la Curtea de la Veneția și vom vedea ce răspuns va fi”, a spus deputatul.
Anterior, inițiativa legislativă a primit aviz pozitiv atât în comisia parlamentară de profil, cât și din partea cabinetului de miniștri.
Ce prevede inițiativa legislativă
Acesta prevede modificarea articolului 70 din Constituție, care reglementează incompatibilităţile şi imunităţile de care se bucură deputații, prin eliminarea imunității pentru aceștia.
Alineatul 3 al articolului 70 din Constituția Republicii Moldova prevede că „deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”.
Vezi și aceste știri

Agenția ONU pentru Refugiați: Peste 100 de milioane de oameni și-au părăsit casele din cauza războaielor și conflictelor din lume

Meteo: Săptămâna începe cu timp răcoros și șanse de ploaie. Iată ce vor indica termometrele
