
Tapiola: În R. Moldova există așteptarea că altcineva va veni și va prelua grijile, fie Rusia, fie UE
Pe final de mandat, ambasadorul UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, a acordat un interviu pentru agenția de presă IPN în care a enumerat și trei „dușmani” ai progresului în R. Moldova. Diplomatul a pomenit despre polarizarea identitară și lipsa unui spirit comunitar la moldoveni.
・
Primul dușman, în opinia lui Tapiola, este polarizarea care există în societatea moldovenească, fie ea „identitară, lingvistică sau geopolitică”.
„Al doilea dușman e lipsa eforturilor în direcția creării unui „noi”. Cum am menționat, mă îngrijorează mult discursul polarizant. Cu cât se polarizează discursul, cu atât polarizarea devine mai evidentă și la nivel de cetățeni. Aceasta-i atmosfera. Nu ajută deloc la consolidarea unui „noi”. Al treilea are legătură cu subiectul de mai sus despre limitele unui diplomat și despre faptul că acesta nu poate fi implicat în politica internă. În lipsa acestui „noi” care trebuie edificat între cetățeni, fiecare având experiențe personale foarte diferite, identificări de sine diferite și așa mai departe, există așteptarea că altcineva va veni și va prelua grijile, fie că vorbim de Rusia, de Uniunea Europeană sau de un membru aparte al UE. Că cineva din afară, cumva, poate veni și prelua responsabilitatea”, spune diplomatul.
Potrivit lui Tapiola, „aceste elemente se schimbă spre bine atunci când sentimentul identității devine mai puternic”.
„Când cineva decide pentru sine că trebuie să fie responsabil pentru soarta sa locuind pe acest teritoriu, acesta va pune presiune să se elimine interesele obscure. Se destramă și logica că cineva din afară ți-ar putea rezolva problemele. O mână de ajutor poate să vină și din afară. Noi suntem aici să ajutăm, sprijinim, finanțăm, sfătuim și așa mai departe, însă restul trebuie să vină din interior”, conchide ambasadorul.