Studiu: Creierul persoanelor cu bulimie răspunde în mod diferit la mâncare

Studiu: Creierul persoanelor cu bulimie răspunde în mod diferit la mâncare

Creierul femeilor care suferă de bulimie reacționează în mod diferit la mâncare în perioadele de stres în comparație cu cel al persoanelor de sex feminin care nu au această problemă de sănătate, conform unei descoperiri recente a unei echipe de cercetători din Statele Unite, citată marți de BBC.

În cadrul unui studiu de dimensiuni reduse, o echipă de oameni de știință din Statele Unite au identificat o reducere a fluxului sanguin în zona din creier implicată în gândirea autocritică în cazul femeilor cu bulimie.

Acest lucru susține teoria conform căreia acestea s-ar putea folosi de mâncare pentru a face față gândurilor negative cu privire la propria persoană.

Publicitate

Bulimia nervosa reprezintă o tulburare de alimentație caracterizată prin perioade de supraalimentare sau mâncat compulsiv urmate de eliminarea alimentelor, fie prin vomă indusă, exerciții fizice excesive sau utilizarea de laxative, conform Neuro Science News. Spre deosebire de persoanele care suferă de anorexie, cele cu bulimie își pot menține o greutate normală sau pot fi, în unele cazuri, supraponderale.

Bulimia reprezintă o tulburare de alimentație și o problemă de sănătate, persoanele afectate având o atitudine anormală față de mâncare și față de propriul corp.

Specialiștii în psihologie au bănuit de multă vreme că mâncatul în mod compulsiv este declanșat de stres și reprezintă o modalitate practicată de femeile cu bulimie de a se concentra pe alimente pentru a-și abate gândurile critice cu privire la propria persoană. Însă, acest studiu este primul care analizează ce se întâmplă în creierul lor.

Oamenii de știință din Washington au scanat creierele a 20 de femei, dintre care zece cu bulimie și zece fără această afecțiune, care au consumat aceleași alimente înainte de a le fi prezentate fotografii neutre urmate de poze care prezentau feluri de mâncare bogate în zahăr sau grăsimi, precum înghețată, pizza sau prăjituri.

Pentru a le fi indusă senzația de stres, participantele au primit o problemă de matematică imposibil de rezolvat — apoi li s-au arătat fotografii cu alimente bogate în zahăr și grăsimi și li s-a cerut să evalueze nivelurile de stres și de poftă.

Examinările efectuate asupra creierelor persoanelor studiate a demonstrat că la femeile cu bulimie, fluxul sanguin într-o regiune a creierului numită precuneus a scăzut în timp ce acestea se uitau la fotografiile cu mâncare. În cazul femeilor care nu sufereau de bulimie fluxul sanguin din această zonă a crescut, au notat oamenii de știință în „Journal of Abnormal Psychology”.

Sarah Fischer, coautoare a cercetătorii și cadru didactic asociat la Universitatea George Mason a declarat că o creștere a fluxului sanguin în această zonă a creierului „e de așteptat când cineva este angajat în autocritică”.

Un al doilea studiu, în care au fost implicate 17 femei diagnosticate cu bulimie, a avut aceleași rezultate.

Oamenii de știință susțin că reducerea fluxului sanguin indică faptul că în cazul persoanelor cu bulimie gândurile la mâncare le „întrerup” pe cele legate de anumite deficiențe.

Potrivit lui Fischer, concluziile le-ar putea ajuta pe femei să își controleze factorii declanșatori care provoacă mâncatul compulsiv.

„Am descoperit că nu e nevoie de mult stres pentru a declanșa mâncatul compulsiv”, a spus ea.

„Mi-ar place să văd dacă învățatul obiceiurilor de bază în ceea ce privește comportamentul de reglare a emoțiilor funcționează la unele femei”, a adăugat ea adăugând că în cazul unor persoane „este nevoie de medicație sau de stimulare transcraniană pentru a împiedica creșterea nivelului de stres înainte de a mânca în mod compulsiv”.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal