Ultimul oraș aflat sub controlul autorităților de la Kiev este Kostyantynovka, unde este stația terminus a trenului. La câteva zeci de kilometri se află linia de demarcație dintre părțile beligerante. Dacă ești suficient de curajos să treci de ea, ești pe cont propriu. Pentru că programul nostru a inclus doar vizita în teritoriul controlat de autoritățile ucrainene, nu am avut șansa de a ne demonstra curajul :)
Citește şi prima parte: VIDEO, FOTO. Scrisori din Donbas (I): Primul contact cu estul ucrainean
Localnicii din Kramatorsk și Slavyansk sunt vorbăreți. Și pentru că cei mai buni povestitori sunt bătrânii, provoacă pe cineva la discuție. Te vei alege cu o istorie a războiului povestită de la persoana întâia, cu numeroase incursiuni spre persoanele a doua și a treia, din gura unui martor la cele întâmplate.
Acești doi luptători ucraineni au murit pe drumul care leagă Slavyansk de Kramatorsk în vara anului 2014, cu câteva zile înainte ca armata ucraineană să preia orașele de sub controlul rebelilor separatiști. Aveau 24 și, respectiv, 22 de ani.
Unii dintre cei care părăsit Donețk-ul spre nord, pentru a veni în Sviatohirsk, de exemplu, spun că bombardamentele din oraș au devenit atunci obișnuite precum ploaia. Veneau și se duceau, în timp ce ei trebuie să se ascundă. Luni întregi trăite în subsolurile blocurilor, cu gândul că se va termina curând, sau pur și simplu cu apartamentele sau casele distruse de obuze, oamenii au plecat lăsând regiunile Donețk și Luhansk fără jumătate din populația lor. Este vorba de circa 3,5 milioane de oameni (cât o Republică Moldovă întreagă) care au fugit din calea războiului pe care mulți dintre ei nu-l înțeleg.
În general, speranța celor „câteva săptămâni în care coșmarul se va termina” a devenit simptomatică pentru o parte dintre cei care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele. Trăind cu speranța că vor reveni în curând la viața de înainte, mulți dintre ei au trecut viitorul pe plan secund, așteptând ziua de ieri. Alții, mai prevăzători, și-au strămutat viețile în alte părți, unde au început-o de la capăt, lăsând acasă proprietăți și afaceri.
Este cazul Olgăi, care și-a lăsat în orașul Donețk casa, o afacere și proprietățile. Acum este ghid în complexul „Mejîgorie”, unde se află reședința fostului președinte ucrainean, Victor Ianukovici. Decizia a pleca din Donețk a fost foarte grea, după șase luni în care a stat cu bagajele făcute.
Va urma...
Citește și: VIDEO, FOTO. Scrisori din Donbas (I): Primul contact cu estul ucrainean