Japonia va ajuta R. Moldova să îmbunătățească calitatea prognozelor meteo

Japonia va ajuta R. Moldova să îmbunătățească calitatea prognozelor meteo

Pe 11 iulie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a semnat o Declarație Comună de Intenție cu Asociația Meteorologică din Japonia. Declarația stabilește consimțământul părților de a colabora în domeniul meteorologic, în special, pentru îmbunătățirea utilizării informației de la radarul meteorologic, perfecționarea cadrelor, utilizarea metodelor și soft-urilor comune pentru determinarea tipului de precipitații atmosferice, ceea ce va facilita prognozarea mai precisă a stării vremii.

Secretara de Stat a Ministerului Mediului, Inga Podoroghin, a menționat că această colaborare moldo-japoneză va impulsiona interacțiunea dintre cele două state pe dimensiunea de mediu și va oferi posibilitatea demarării și altor proiecte de viitor, iar preluarea experienței japoneze va fi de o reală utilitate specialiștilor din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, dat fiind faptul că Asociația Meteorologică din Japonia are o practică vastă în realizarea studiilor, analizelor și furnizarea informației în domeniul meteorologiei și a prevenirii dezastrelor naturale.

Directorul Asociației Meteorologice din Japonia, Nobumichi Furuichi, a menționat importanța oferirii informației precise populației pentru protejarea afacerilor și ridicarea calității vieții. Asociația Meteorologică din Japonia va oferi suportul necesar Serviciului hidrometeorologic de Stat pentru a facilita crearea produsului informativ necesar factorilor de decizie în evaluarea factorilor de risc, adaptarea economiei naționale la schimbările climatice, cât și asigurarea unei dezvoltării durabile şi de protective a mediului.

Publicitate

„Colaborarea bilaterală între Serviciul Hidrometeorologic de Stat și Asociația Meteorologică din Japonia este de perspectivă și activitățile care urmează să fie desfășurate în cadrul cooperării vor contribui la o utilizare mai eficientă a echipamentului din dotarea Serviciului, cât și a potențialului informațional. Această colaborare va contribui, în special, la îmbunătățirea calității prognozelor vremii și de avertizare a fenomenelor nefavorabile în scopul reducerii posibilelor pagube materiale”, a declarat Violeta Bălan, prim-vicedirector al Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Totodată, Asociația Meteorologică din Japonia a semnat Declarație Comună de Intenție și cu Oficiul Finanțării de Carbon, care are experiență în domeniul implementării proiectelor din cadrul Protocolului de la Kyoto. In 2012, Oficiul de comun cu experții Asociației Meteorologice din Japonia au efectuat un studiu de fezabilitate privind emisiile gazelor cu efect de seră la centralele termice pe cărbune. Acesta a favorizat obținerea grantului din partea Guvernului Japoniei pentru instalarea a 25 de centrale termice pe biomasă în zonele rurale din Moldova (2014-2015).

În baza documentului semnat, părțile vor identifica direcții de acțiune cu implementarea proiectelor de mediu, promovând și facilitând colaborarea bilaterală. Asociația Meteorologică din Japonia intenționează să semneze Declarație Comună de Intenție și cu Serviciul Special Antigrindină.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal