În timpul conflictului din Donbas, unii localnici au oferit asistență de tot felul fie pentru armata ucraineană și milițiile paramilitare ucrainene, fie pentru rebelii separatiști. Unii cu mașini, alții ascunzându-i de inamici, alții cu susținere morală, exprimată fie prin vorbe de spirit sau prezența la mitingurile din centrele orașelor. De la șoferul care ne-a dus prin cele două orașe am aflat că majoritatea localnicilor (din Kramatorsk, cel puțin) au trecut, mai mult sau mai puțin tacit, de partea separatiștilor, în speranța unor schimbări în bine.
Citește prima parte: VIDEO, FOTO. Scrisori din Donbas (I): Primul contact cu estul ucrainean
Citește a doua parte: FOTO. Scrisori din Donbas (II): Pe cont (im)propriu
Aceștia din urmă însă sunt descriși de mai mulți martori ca nefiind din partea locului. Astfel, unii băștinași, dar și un oficial guvernamental local, ne-au spus că „cecenii, udmurții, bureații”, dar și „moscoviții” au luat parte activ la destabilizarea situației din estul Ucrainei.
În fiecare dintre aceste orașe există asociații și voluntari care oferă ajutor umanitor celor care au avut de suferit de pe seama războiului. În aceste centre există chiar și câte o mini-expoziție de poze, icoane, cărți și elemente tradiționale ucrainene, de care oamenii sunt foarte mândri.









Mulți dintre cei care lucrează aici își jertfesc zile, săptămâni și luni întregi pentru a confecționa lucruri trebuincioase pentru militarii sau luptătorii voluntari ucraineni.
Acest bărbat face voluntariat în Kramatorsk cu mâna stângă paralizată. El împletește firele de camuflaj cu o singură mână. Este o muncă foarte apreciată de către soldații ucraineni, care au nevoie de aceste lucruri pe linia frontului, așa că voluntarii muncesc de zor.
Tot aici te întâmpină un patriotism autentic local, care se manifestă nu doar prin munca colosală a acestor oameni pentru conaționalii lor și prin mulțimea de obiecte tradiționale confecționate expuse, dar și prin pasiunea cu care își vorbesc limba și povestesc despre țara lor.
Deși eram câteva persoane din Republica Moldova și cunoșteam toți limba rusă, managerul unui astfel de centru de ajutorare a refuzat să vorbească cu noi în această limbă: „Це принципово” (trad. - e principial), ne-a spus femeia, referindu-se la agresiunea Rusiei în Ucraina. De altfel, determinarea de a vorbi doar ucraineană, deși interlocutorii știu rusă, am întâlnit-o de mai multe ori în Ucraina.
Aceeași situație am întâlnit-o la pizzeria Veterano din centrul Kiev-ului, unde chelnerii vorbeau doar ucraineană și engleză, iar toți angajații erau aleși din rândurile veteranilor războiului din Donbas. Mai mult, întreg design-ul localului gravita în jurul luptei acestora, pe perete fiind fixate drapele de luptă, iar sub sticlele din mese erau gloanțe. Orice chelner îți va vorbi cu multă pasiune despre simbolurile atârnate pe pereți, dacă îl întrebi.
Va urma...
Vezi și aceste știri

Radu Marian, despre prețul la ulei: După calculele noastre, nu ar trebui să fie mai mare de 35 de lei

Ministrul Justiției a explicat de ce a avut o opinie separată concordantă în privința activității lui Stoianoglo
