Corupția este pentru Ucraina, la fel ca pentru noi, o mare problemă. Acest flagel continuă să sugrume economia și dezvoltarea statului vecin, chiar dacă după „Revoluția Demnității” (așa o numesc ucrainenii) din 2013-2014, indicatorii internaționali ai corupției pentru Ucraina au devenit ceva mai buni. Corupția este unul dintre principalele motive pentru evenimentele de pe Maidan și continuă să genereze nemulțumiri în societate, or eșecul în lupta anticorupție ar însemna, în linii mari, eșecul „Revoluției Demnității”.
Citește prima parte: VIDEO, FOTO. Scrisori din Donbas (I): Primul contact cu estul ucrainean
Citește a doua parte: FOTO. Scrisori din Donbas (II): Pe cont (im)propriu
Citește a treia parte: FOTO. Scrisori din Donbas (III): Ucraina solidară
O bună parte dintre ucraineni, în special populația din vestul țării, îl asociază pe fostul președinte ucrainean, Victor Ianukovici, cu corupția. După înlăturarea acestuia de la putere, complexul său de la „Mejigorie” (aflat în suburbiile Kiev-ului, pe malul bazinului de acumulare al Niprului), a fost transformat într-un muzeu al corupției.
Ce am văzut acolo este, într-adevăr, impresionant și arată cotele corupției verticalizate din Ucraina. E vorba de „un stat în stat”, echipat cu toate „cele trebuincioase”: vilă cu 6 niveluri, iazuri cu pești, rațe și lebede, piscină, saune, un garaj cu o colecție de 35 de mașini și 7 motociclete, benzinărie, service și spălătorie auto, teren de golf, parcuri, clinică privată, grădini cu specii rare de plante și arbori, sală de forță, frizerie, curățătorie, grădină zoologică, cabine de masaj, biserică și chiar un mini-port cu o corabie.

















Firește, accesul pe teritoriul de la „Mejigorie” era restricționat, iar de securitatea acestuia aveau grijă 153 de oameni din paza personală a lui Ianukovici, 64 de polițiști care patrulau zona zilnic, dar și cele 140 de camere de supraveghere instalate pe întreg teritoriul complexului.
„- De unde din Moldova sunteți?”
„- Din Chișinău”
„Hmm, Chișinău. Bine că nu din Transnistria”, ne-au spus zâmbind paznicii de la intrarea în complex, după ce au auzit că grupul nostru este din Republica Moldova.
Revenind la Donbas. Un lucru de la care m-am așteptat mai puțin, dar care mi-a bucurat ochiul, erau marcajele rutiere proaspete de pe unele drumuri pe care, acum trei ani, mergeau tancurile (lângă Slavyansk, direcția Sviatohirsk). La nici zece minute de mers cu mașina, aproape de intrarea în Slavyansk, treci prin acest post de control instalat de forțele ucrainene. Nu am filmat forțele înarmate de securitate, pentru că înregistrarea video la postul de control este interzisă.
Va urma...
Vezi și aceste știri

Peste 54 de milioane de lei ar putea fi acordați de Guvern refugiaților care cer protecție internațională

Franța va împrumuta de urgență 15 milioane de euro R. Moldova. Din ce motive a fost contractat creditul
