Cazul privind cetățenia lui Băsescu, transferat la Curtea Constituțională: „Instanța de fond nu are independență față de Dodon”

Cazul privind cetățenia lui Băsescu, transferat la Curtea Constituțională: „Instanța de fond nu are independență față de Dodon”

Cazul privind cetățenia fostului președinte al României Traian Băsescu, a fost trimis la Curtea Constituțională. Instanța de fond a acceptat astăzi cererea avocatului lui Băsescu, Andrei Bivol, privind neconstituționalitatea normei legale prin care Curtea Supremă de Justiție nu poate examina dosarul privind cetățenia fostului președinte al României.

Avocatul lui Traian Băsescu consideră că asupra judecătorilor din instanța de fond s-ar putea exerciat o anumită presiune din partea președintelui Igor Dodon.

„Data trecută noi am ridicat o excepție de neconstituționalitate pe procedură, prin care am ridicat anumite dubii asupra independenței judecătorilor instanței de fond. Aceste dubii sunt bazate pe hotărârile anterioare ale judecătorilor care sunt promovați recent sau sunt hotărâți pe viață de către domnul președinte, Igor Dodon, care este pârât în acest caz. Dar și în urma declarațiilor făcute de dumnealui la sfârșitul lunii iunie, în privința atenționării judecătorilor. Adică cine-i numește, cine-i promovează? Președintele”, a menționat avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol.

Andrei Bivol susține că instanța de fond nu pot examina cazul cetățeniei lui Traian Băsescu, întrucât ele nu ar avea independență suficientă față de președinte. Avocatul a notat că dosarul trebuie să fie examinat de Curtea Supremă de Justiție. „Judecătorii Curții Supreme de Justiție au cea mai înaltă independență față de instituția prezidențială”.

„Dorim să fie anulată acea prevedere prin care a fost modificat codul de procedură civilă și în viziunea Curții Supreme de Justiție a făcut imposibilă examinarea acestui caz. Credem că aceasta deține o interpretare incorectă, nu ne rămâne decât să contestăm norma legală prin care a fost făcută această încheiere. De aceea, urmează ca Curtea Constituțională să se expună asupra sesizării noastre și să examineze norma legală. În cazul în care aceasta se dovedește a fi neconstituțională, noi vom solicita strămutarea dosarului la Curtea Supremă de Justiție”, a explicat avocatul Andrei Bivol.

Avocatul președintelui R. Moldova, Igor Dodon, susține, însă, că apărarea lui Traian Băsescu și-ar închide căile de atac.

„Pentru noi va fi mult mai simplu și mult mai ușor să fie examinat cazul într-o singură instanță, cea supremă și nu trecerea dosarului prin trei instanțe. Decretul președintelui a avut la bază norme juridice. Nu poți retrage cuiva cetățenia, având la bază motive politice. Totul a fost făcut prin norme juridice”, a afirmat apărarea președintelui Dodon.

Curtea Constituțională are dreptul legal de a examina cererea timp de șase luni. Totuși, Andrei Bivol se arată convins că aceasta va lua o decizie mult mai rapid, deși, nu exclude și ajungerea la termenul limită de șase luni.

La moment, Traian Băsescu nu are cetățenia Republicii Moldova. Decretul lui Igor Dodon rămâne în vigoare, după ce Curtea de Apel a anulat suspendarea decretului președintelui Dodon.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal