Economia chineză a înregistrat o creștere peste așteptări în al doilea trimestru al anului, pe măsură ce producția industrială și consumul și-au revenit, iar investițiile au rămas la un nivel solid, însă analiștii se așteaptă la o încetinire a ritmului de creștere în restul anului pe măsură ce factorii de decizie vor încerca să reducă riscurile financiare, scrie agerpres.ro.
A doua economie a lumii a înregistrat un avans de 6,9% în al doilea trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, adică o creștere similară cu cea înregistrată în primul trimestru, a anunțat luni Biroul Național de Statistică. Analiștii intervievați de Reuters se așteptau ca economia chineză să înregistreze un avans de 6,8% în trimestrul aprilie-iunie 2017.
Comparativ cu primele trei luni ale acestui an, ritmul de creștere înregistrat de economia chineză a accelerat la 1,7% în trimestrul al doilea de la 1,3% în primul trimestru, în linie cu estimările analiștilor.
„Pe ansamblu, economia a continuat să înregistreze un progres constant în prima jumătate a anului, dar instabilitatea internațională și incertitudinile sunt în continuare relativ mari, iar pe plan intern continuă acumularea pe termen lung de dezechilibre structurale”, a informat Biroul Național de Statistică într-un comunicat.
Ritmul de creștere înregistrat de economia chineză în acest an a depășit așteptările grație revenirii exporturilor și menținerii la un nivel solid a lucrărilor de construcții, dar cu toate acestea mulți analiști se așteaptă ca a doua economie a lumii să încetinească în a doua jumătate anului pe măsură ce măsurile autorităților destinate controlării ritmului de creștere rapidă a prețului caselor și acumulării datoriilor își vor face simțite efectele asupra economiei.
Guvernul de la Beijing și-a propus pentru 2017 o țintă de creștere economică de 6,5%, ușor mai mică decât avansul de 6,7% înregistrat în 2016, care a fost cel mai slab ritm de creștere economică înregistrat de China în ultimii 26 de ani. Ținta de creștere mai modestă fixată pentru acest an de Beijing oferă, teoretic, mai mult spațiu de manevră pentru reforme.
Vezi și aceste știri

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
