În Salvador, interzicerea avortului cunoaşte una dintre cele mai dure legiferări din lume. Pentru prima dată în 20 de ani există semne că ar putea fi uşor modificată, datorită mulţimilor care protestează de-a lungul ţării pentru drepturile femeilor, scrie businessmagazin.ro.
„În loc să ne protejeze sănătatea şi libertatea, statul şi legea ne consideră criminali, ne torturează şi ne aruncă în închisoare”, spune una dintre femeile protestatare, care a primit sentinţa de 40 de ani de închisoare pentru că ar fi încercat să facă avort.
În El Salvador, o mică ţară din centrul Americii, cu o populaţie de circa 6 milioane de persoane, femeile care fac sau încearcă să facă avort pot primi până la 40 de ani de închisoare. Cel puţin 129 de femei au fost judecate de legea dură din El Salvador între anii 2000-2011, conform grupului de activişti Citizen for teh Decriminalization of Abortion. Centrul pentru drepturile reproductive confirmă faptul că 13 femei au făcut închisoare, condamnate fiind pentru omucidere gravă a copiilor (nenăscuţi).
În El Salvador avortul este ilegal în orice circumstanţe, fără excepţii, nici măcar în caz de viol sau dacă viaţa femeii se află sub risc. De-a lungul anilor, legea a prins mai multă putere, incluzând şi judecata comunităţii - dacă un vecin, o rudă sau un doctor suspectează o femeie că a făcut sau a încercat să facă avort, aceştia trebuie să sune poliţia pentru a veni să o aresteze pe aceasta. Temerile legate de legea punitivă a făcut ca avorturile provocate să ducă la complicaţii grave şi moartea multor persoane. Potrivit Amnesty International, femeile şi fetele din Salvador recurg la măsuri extreme, printre care inserţia de ace de tricotat, bucăţi de lemn şi alte obiecte ascuţite în colul uterin, ingerarea de otravă şi medicamente împotriva ulcerului, toate pentru a-şi provoca avort.
Citește continuarea pe businessmagazin.ro.
Vezi și aceste știri

Întreprinderea „Artemsol” din Ucraina, care exporta sare pe piața din Moldova, nu mai activează. Clădirea și depozitele, bombardate

Rusia spune că este pregătită să creeze un coridor pentru trecerea navelor cu alimente din porturile Ucrainei

Primul pas pentru memorandumul cu UE de asistență financiară de 150 de mil. de euro. O parte din sumă va fi acordată R. Moldova sub formă de împrumut
Advertoriale

METRO a provocat viitorii bucătari să concureze în „rețete delicioase” la Campionatul Gastronomic pentru Juniori

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”
