GALERIE FOTO. Interzicerea comerțului stradal, în apropierea Pieței Centrale, rămâne în vigoare, dar provoacă controverse

GALERIE FOTO. Interzicerea comerțului stradal, în apropierea Pieței Centrale, rămâne în vigoare, dar provoacă controverse

Forțele de ordine din municipiul Chișinău continuă implementarea măsurilor de prevenire și contracarare a comerțului stradal în locuri neautorizate, în apropierea Pieței Centrale. Între timp, soarta vânzătorilor ambulanți rămâne a fi un subiect de controverse între locuitorii Capitalei. Unii susțin că acțiunile întreprinse de autorități au adus schimbări spre bine, întrucât acum se circulă mai ușor pe străzile adiacente - Armenească, Bulgară, Varlam - și e mai curat. Alții sunt de părere că măsurile luate sunt prea severe și că ar fi în detrimentul cumpărătorilor.

Ecaterina, o vânzătoare de piersici, o duce destul de greu de când controlul autorităților pe străzile din jurul Pieței s-a intensificat. Aceasta spune că nu a putut să-și găsească un loc pe teritoriul Pieței. Acum ea comercializează producția pe scările unui pavilion unde se vând produse lactate, ceea ce i-a adus mai multe avertizări din partea polițiștilor.

...

Publicitate

„Ne fugăresc ca pe câini de aici. În piața nu-s locuri, stai pe jos, te chinui. Înainte era iarmaroc, se plăteau locurile, toată lumea avea condiții. Noi vrem să plătim la stat, dar lasă să facă condiții și la lume”, susține femeia. Ea spune că are o înțelegere cu proprietara pavilionului și că plătește în mod regulat impozite.

Dumitru, care vinde ouă în ghereta de alături este de părere că schimbările trebuiau să fie făcute, dar într-o manieră treptată:

„Trebuia de făcut ordine, ca vânzătorii să plătească taxe, să plătească pentru curățenie și era să fie normal. După această înterzicere la noi vânzările au scăzut. Mai puțină lume trece pe aici. Sunt oameni care lucrează până la orele șase-șapte. Înainte ei treceau pe aici, cumpărau și se duceau. Acum ei nu au când să treacă pe la piață în timpul lucrului, iar la ora șase piața se închide”, spune acesta.

Însă, nu toți vânzătorii sunt de această părere.

„Nu se închide piața fix la ora șase. Eu deseori stau și până la șapte. Toți cei care vindeau afară și au venit aici, au locuri. Așa cum ei achitau acolo, achită și aici. Acum e mai curat, e mai bine”, susține Elvira, care comercializează legume în interiorul Pieței Centrale.

Și trecătorii spun că străzile arată mai bine și e mai ușor de circulat.

„E mult mai bine acum, e mai liber. Înainte nu puteai să treci pe stradă. Locuiesc aproape și știu cum este aici. Comercianții trebuie să vândă în piețe. Sunt locuri destule. Și ce dacă piața se închide pe la orele șase-șapte? Există magazine, unde prețurile sunt la fel”, spune Vera care trăiește pe strada Izmail.

„Pe de o parte e mai bine, pentru că strada este liberă, e mai ușor de circulat. Pe de altă parte, din perspectiva oamenilor de la sate, care au produse și vor să le comercializeze, în special în sezonul de vară, mi se pare că nu este chiar atât de convenabil pentru ei. Locurile în piață sunt limitate și nu întotdeauna sunt locuri bune”, spune Sofia, o trecătoare.

„Evident că-i mai bine. Vânzătorii încurcau la oamenii care mergeu pe stradă. Și pentru trasnport e mai liber”, spune Ion, șoferul microbuzului de pe ruta 113.

...

Un alt subiect de controverse este legat de identitatea vânzătorilor ambulanți. Unii susțin că sunt niște speculanți care vând produse la prețuri exagerate, în timp ce alții afirmă că sunt oameni de la țară care muncesc cinstit.

„Erau toți de la țară. Acum multă lume îi caută pentru că știau că produsul lor era unul de calitate și nu avea mulți nitrați în el. Erau mult mai mulțumiți cu produsele pe care le vindeau cei de la țară. Unii dintre ei s-au mutat în piață, dar sunt alungați și de acolo”, spune Mihaela, o vânzătoare dintr-un magazin de produse cosmetice de pe strada Armenească.

Părintele Glicherie, un preot care frecventează piața, o contrazice:

„Veneau doar speculanții. Închipuiți-vă: vine săraca băbuță, muncește și vine aici cu o căldare-două de legume, fructe, brânză și vine speculantul, care vinde la un preț de trei ori mai mare, în condiții de mizerie, nici nu știi care e calitatea produsului”.

După cum se poate vedea din imagini, străzile adiacente Pieței au devenit mai puțin aglomerate:

Direcția de Poliție a municipiului Chișinău, împreună cu angajații Inspectoratului Național de Patrulare al IGP și Departamentul Trupelor de Carabinieri al MAI vor continua să implementeze măsuri de control. Comercianții sunt rugați să-și vândă produsele în locurile autorizate și să se conformeze cerințelor legale.

Eugen Kanskii

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal