Este cazul graficului de mai jos, care afișează cele patru răspunsuri ale respondenților sondajului. Totuși, două dintre acestea au fost luate în acoladă, deasupra căreia este scris procentajul însumat de 54%.

Asta în condiițiile în care sistemul electoral mixt presupune o combinație a sistemului proporțional cu cel majoritar. Astfel, într-o altă abordare, care contrastează cu cea din sondaj și avantajează mai puțin opțiunea modificării sistemului electoral, jumătate din cele 24% (adică 12%) exprimate în favoarea sistemului mixt ar putea fi atribuite opțiunii exprimate în favoarea sistemului electoral actual. Prin urmare, am obține 47% al respondeților care susțin actualul sistem electoral.

Totodată, ghidându-ne după rezultatele separate, observăm că sistemul electoral mixt, promovat actualmente de PD și PSRM, este cel mai puțin susținut, cu 24%, față de 30% pentru uninominal și 35% pentru sistemul proporțional.

O situație asemănătoare se atestă și în cazul unui alt grafic, care ilustreză răspunsurile la întrebarea legată de eventualitatea introducerii sacțiunilor UE pentru R. Moldova, în cazul în care cea din urmă nu ar respecta recomandările Comisiei de la Veneția. Celor trei opțiuni negative li se oferă perspectiva de afișare colectivă, prin intermediul aceleiași acolade.

AGORA a solicitat opinia unui sociolog în privința procedeului la care au recurs autorii cercetării. „Nu este corect să aduni sau să împarți procentele în felul ăsta, nu cred că le face față autorilor”, a declarat Arcadie Barbăroșie, director executiv al Institutului de Politici Publice. Potrivit lui, procentele reprezintă exprimări foarte instabile, întrucât acestea pot fi influențate prin mai multe metode, inclusiv prin campanii de promovare.

Nu am reușit să aflăm, până în acest moment, de cei de la IMAS, autorii sondajului, de ce au fost folosite acoladele, întrucât la numerele lor de telefon fie nu se răspunde, fie sunt închise.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!