Trolii sunt o realitate. Inclusiv în Republica Moldova. Ei influențează opinia publică și sunt un instrument eficient al războiului informațional. Site-urile de știri moldovenești și rețelele sociale sunt pline de comentarii ale trolilor politici. Ne preocupă sănătatea noastră informațională? Dacă da, atunci e bine să avem grijă ce comentarii și știri citim și cum ne putem proteja de influența postacilor, este de părere Tudor Darie, antreprenor IT cu investiții în media online, ecommerce și publicitate online.
[...]
De ce fenomenul e important?
Pe lângă faptul că sunt supărători și jignesc, trolii pot influența opinia publică. Mulți ignoră media tradițională, site-urile de știri și își formează opiniile în baza informațiilor pe are le citesc pe forumuri. Respectiv, echipele de postaci de la partidele politice au un rol critic. Asta s-a văzut și în cadrul alegerilor din SUA, unde majoritatea mediei clasice a fost contra lui Trump, iar majoritatea rețelelor sociale erau pline de fake news. În final, se pare că bătălia din social media a influențat decisiv soarta alegerilor.
În context, The Guardian făcuse anterior o investigație despre trolii puterii de la Kremlin. Publicația descoperise o companie în Sankt Petersburg, unde trolii lucrau profesionist și în două ture: de zi și de noapte. Trolii plătiți aveau rolul de a publica mesaje pe forumurile și blogurile rusești, dar și pe site-urile de știri internaționale, unde criticau indirect autoritățile din Occident și îl aclamau pe Putin. Din moment ce intrau pe site-urile internaționale prin servere proxy, le erau schimbate adresele de IP pe unele din țările europene sau SUA, astfel încât utilizatorii din aceste țări considerau că sunt comentarii postate de alte persoane din mediul lor și comentariile trolilor obțineau credibilitate.
Practica e valabilă nu doar în Rusia, dar și în multe alte țări, unde politicienii au înțeles importanța Internetului în formarea opiniei publice. Spre exemplu, în Republica Moldova, în special în timpul alegerilor parlamentare sau prezidențiale, aproape fiecare partid politic își are propria echipă de postaci, care lucrează foarte activ pe rețele de socializare și site-uri de știri. Aceștia primesc zilnic mesajele-cheie de la partid, care urmează a fi promovate. Astfel, uneori e chiar amuzant să urmărești cum zeci de oameni postează pe rețele de socializare și bloguri același mesaj, doar cu două - trei cuvinte modificate. Am subliniat și mai sus că, în astfel de cazuri, ne străduim să blocăm trolii politici pentru sănătatea informațională a vizitatorilor site-urilor noastre de știri Agora și EA.md.
Acești troli sunt cei care lansează cel mai des campaniile de fake news. Din moment ce zeci sau sute de persoane distribuie un link, involuntar și ceilalți utilizatori atrag atenția și reacționează, fie prin a susține, fie prin a critica mesajul din știrea falsă. Dar asta mai puțin contează, majoritatea utilizatorilor citesc doar titlul știrii și o iau drept informație adevărată.
Astfel, chiar și cei care condamnă mesajul, dar oricum dau un share acestei informații, indirect contribuie la popularizarea știrilor false. Ne mai aducem aminte de celebrul caz cu cei “30 de mii de sirieni”? Cred că e în plus să spunem ce impact a avut o singură știre falsă, publicată pe un site anonim, apoi preluată și distribuită intens prin rețele de socializare și prin media clasică. Trăim o perioadă a războiului informațional. spune Tudor Darie pentru media-azi.md.
Cum combatem fenomenul?
Ar fi mai multe de spus. Lucrurile se schimbă atât de rapid încât e greu să faci o listă de acțiuni și să fii sigur că sunt eficiente. Iată doar câteva acțiuni, fără a pretinde că lista e completă:
Ignorarea lor. La discuțiile de pe forumul computergames.ro, utilizatorii își transmit sfaturi reciproce. Unul dintre ele e foarte util în privința trolilor: „Când încerci să te înţelegi cu un trol, acesta câştigă. Când insultaţi un trol, acesta câştigă. Când ţipaţi la un trol, acesta câştigă. Singurul lucru pe care trolii nu-l suportă e să fie ignoraţi.” Anume ignorarea cel mai mult îi nemulțumește, deoarece în așa mod ei nu simt „puterea” și „faima” lor. Respectiv, e mult mai simplu să scapi de ei dacă îi ignori. Se plictisesc și pleacă.
Moderarea comentariilor. E valabil atât pentru profilul personal, cât și, în special, pentru site-urile de știri. Sunt site-uri cu sisteme proprii de comentarii și au funcții proprii de moderare. Am descris mai sus cum procedam anterior, la UNIMEDIA.
În cazul comentariilor de pe Facebook, la Agora și EA.md, la fel, există posibilitatea ca un anumit număr de persoane din redacție să aibă rolul de admin prin Facebook Developer App și să poată bloca anumiți utilizatori sau ascunde unele comentarii. Bine de testat. La noi funcționează. Aici deja contează ca oamenii din redacție să observe la timp comentariile postate și să intervină.
Află următoarele soluții pe media-azi.md.
Vezi și aceste știri

Un TIR din Ucraina a luat foc pe o șosea din raionul Edineț. Pompierii luptă cu flăcările (VIDEO)

Niște bănuți de economisit: ANRE anunță ieftiniri la motorină
