
Se încheie dezbaterile la proiectul de lege privind sistemul mixt. Ce prevede documentul
Astăzi, de la ora 16:00, la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități vor fi finalizate dezbaterile pe marginea proiectului de lege care stipulează schimbarea sistemului electoral, anunță Parlamentul R. Moldova.
・
Proiectul de lege cu modificările elaborate până la această oră, cu recomandări ale Comisiei de la Veneția, este publicat pe site-ul Parlamentului.
În actuala redacție, proiectul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în „Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri.
Totodată, pentru reprezentarea alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului în Parlament urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripțiilor să fie inclus și criteriul de împărțire geografică.
Soluția cerută de experții Comisiei de la Veneția pentru finanțarea transparentă a candidaților și pentru integritatea acestora se regăsește în proiect prin certificatul de integritate, obligatoriu la înregistrarea candidatului.
Totodată, se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 salarii medii, iar cele juridice - 400.
Pentru promovarea femeilor în politică, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient, va crește cu fiecare candidat femeie ajunsă în Parlament. De asemenea, se propune reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative a fost votat în prima lectură cu votul a 74 de deputați. Până la această oră, au fost organizate pe platformă parlamentară 7 dezbateri publice cu participarea reprezentanților partidelor parlamentare și extra-parlamentare, a societății civile, experților, juriștilor și instituțiilor publice antrenate în organizarea scrutinelor.