
PAS se oferă să ajute pensionarii să dea CNAS-ul în judecată: Două prevederi din legea pensiilor sunt neconstituționale
Liderul PAS, Maia Sandu, a ieșit astăzi cu o conferință de presă în care a abordat subiectul pensiilor. Ea s-a referit la legea pensiilor promovată de Guvern și susținută de Parlament care majora vârsta de pensionare, dar promitea și valorizarea și indexarea substanțială a pensiilor. Sandu a vorbit despre faptul că pensionarii care continuă să lucreze după ce au ieșit la pensie nu beneficiază de majorări la pensie, iar taxele sustrase din salariile lor „sunt o pomană pentru stat”.
・
„Valorizarea s-a făcut pentru cei care s-au pensionat între 2001 și 2008. Cum se face valorizarea? În funcție de salariul mediu pe economie din anul precedent stabilirii pensiei. Pentru ei pensia s-a majorat cu 131 de lei, iar pentru unii cu 30, 20 sau chiar 5 lei. Pentru cei care s-au pensionat după 2008, guvernarea spune că indexarea va fi când vor fi bani. Oameni care activează în câmpul muncii și după ieșirea la pensie sunt peste 230.000. Li se rețin taxe, dar pensiile lor nu sunt modificate. Ministerul ne spune să nu ne facem griji pentru acești oameni pentru că ei sunt protejați, dar mă întreb cum: li se acordă indemnizație de șomaj sau de maternitate pensionarilor? Cea mai gravă situație e a persoanelor din 2005, pentru că ei aveau salarii foarte mici. Reforma introdusă nu le-a oferit nicio soluție”, a enumerat Sandu.
Vorbelor sale i s-a alăturat un pensionar. „Am ieșit la pensie în 2003, dar am continuat să lucrez și lucrez și acum. De ce nu mă odihnesc? Poate ar fi bine, dar condițiile mă impun să lucrez. Soția, care e și ea pensionară, are o pensie foarte modestă, are probleme de sănătate, iar medicamentele sunt pe zi ce trece tot mai scumpe. Sunt nevoit să lucrez pentru a ne întreține pe ambii, nu mai vorbesc de sumele enorme pentru serviciile comunale. Pensia mea nu e nici mică, nici mare, e exact pentru strictul necesar. Pensia mea nu a fost recalculată. Este valorizată cu 8,3% și la 1 aprilie s-a majorat cu 6,8%. Când am văzut nivelul de inflație, care a 7,3%, mi-am dat seama că majorarea nici nu a fost vizibilă”, a spus bărbatul.
Cuvintele sale au fost susținută și de un pedagog pensionat, care continuă să lucreze și după pensie, din 1998.
„Oamenii continuă să lucreze nu pentru că le place să muncească, ci și pentru că pensia e foarte mică. Acești oameni au muncit după pensie zeci de ani, dar contribuțiile lor reprezintă o pomană pentru stat, pentru că ei nu primesc o majorare la pensie. Legea cu privire la pensii conține cel puțin două prevederi neconstituționale. Prima este neacordarea dreptului celor care s-au pensionat până la 1 ianuarie 2017 să obțină recalcularea pensiei în funcție de anii lucrați după pensionare și doi - toți oamenii care nu beneficiază de valorizare, pe motiv că guvernarea spune că nu are bani. PAS se oferă să acorde asistență tuturor celor vizați de aceste două prevederi. Îi vom îndemna să facă solicitări la oficiile teritoriale ale CNAS cu solicitarea să li se facă recalcularea. Dacă solicitările nu vor fi soluționate pozitiv, PAS va ajuta acești oameni să se adreseze în judecată împotriva CNAS-ului. În fața instanțelor, ei vor solicita ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate și astfel, toate dosarele vor ajunge la Curtea Constituțională”, a declarat Sandu.
Reforma sistemului de pensii a fost aprobată la finele anului 2016.