Contact de AGORA, directorul IMAS, compania sociologică care a realizat sondajul comandat de Partidul Democrat și dat ieri publicității, a comentat utilizarea acoladelor în cazul datelor care reprezintă opțiunile respondenților privind modificarea sistemului electoral. Potrivit lui Doru Petruți, folosirea acoladelor se înscrie în continuarea logică a datelor cercetării, potrivit cărora 59% (vezi foto) dintre respondeți își doresc schimbarea sistemului electoral: „Mie personal, ca sociolog, mi se pare o separare firească: arată dacă vrei sau nu schimbarea sistemului electoral”.
„Sunt procentaje afișate pe opțiuni. Fiecare e liber să le interpreteze, să le adune, să le scadă cum dorește. Unii care adună, alții le împart. În sondajele IRI și NDI, de exemplu, există text narativ. Fiecare comanditar are probabil o optică prin prisma căreia vrea să analizeze rezultatele”, ne-a explicat Petruți.
Acest grafic afișează patru răspunsuri ale respondenților sondajului. Două dintre acestea au fost luate în acoladă, deasupra căreia este scris procentajul însumat de 54%. Mai mulți internauți au comentat că abordarea oferă o perspectivă mai avantajoasă opțiunilor de susținere a modificării sistemului electoral actual.
„Sarcina noastră este de a estima la un nivel cât mai profesionist opinia publică. Ce face comanditarul cu datele, cum le dezbate, cum le folosește și le promovează, aceste lucruri nu stau în sarcina companiei de sondare. Resonsabilitatea noastră ține de conținutul sociologic. Nu putem controla și nu suntem responsabili de modul în care se interpretează, ce știri se dau”, mai spune directorul IMAS.
„Ce să facă o casă de sondaj, să facă cercetări doar pe teme care convin sau nu guvernării? Asta trebuie să fie un criteriu pentru o companie de sondare? Înțeleg toate întrebările care au apărut. Nimeni nu contestă propriu-zis datele sau că aceea e realitatea. Problema sunt acoladele și că rezultatele convin nu știu cui. Super raționamente. Poate cineva analizează și datele de sub acolade”, a adăugat directorul IMAS.
Acolada apare și într-un alt grafic, care ilustreză răspunsurile la întrebarea legată de eventualitatea introducerii sacțiunilor UE pentru R. Moldova, în cazul în care cea din urmă nu ar respecta recomandările Comisiei de la Veneția. Celor trei opțiuni negative li se oferă perspectiva de afișare colectivă, prin intermediul aceleiași acolade.
Potrivit lui Doru Petruți, în asemenea mod s-a prezentat și sondajul realizat de o companie americană pe un eșantion de peste 12.000 de respondenți, comandat tot de PD. „Promo-Lex, de exemplu, în sondajul lor au prezentat în altă modalitate. Important e ca toată lumea să aibă acces. Mi se pare în regulă”.
În același timp, sociologul Arcadie Barbăroșie are o altă părere. Contactat de AGORA, directorul IPP ne-a spus că „nu este corect să aduni sau să împarți procentele în felul ăsta”.
Vezi și aceste știri

Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei

Rusia interzice exporturile de orez și aminoacizi furajeri de la 1 iulie până la sfârșitul acestui an

Canada va trimite aproape patruzeci de vehicule blindate de luptă către Ucraina
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
