Tot astăzi se vor organiza audieri cu privire la organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat din anul acesta, deputații fiind nemulțumiț, încă la ședința trecută, că testele ar fi prea grele, iar notele ar fi mici. La raport urmează să vină viceministrul Educației, Lilia Pogolșa.

Acestea însă nu sunt toate subiectele, pe ordinea de zi fiind 21 de subiecte. Pe lângă „titanii” proiectelor, urmează să se voteze modificări la Codul Muncii, legate de informarea angajaților, lucrul part-time și reglementări ale muncii unor categorii de cetățeni.

Tot astăzi, în lectură finală se votează interdicția publicității alcoolului, care a trezit discuții aprinse în prima lectură. Atunci, mai mulți deputați s-au întrebat cum va fi promovat vinul moldovenesc fără publicitate.

Astăzi se va supune votului și extinderea listei celor care au acces la secretul de stat. Astfel, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, șeful Centrului Național Anticorupție, al Comisiei Electorale Centrale, primarul general al Capitale și alții vor fi „acceptați” în cercul cunoscătorilor secretului de stat. 

Protestele din fața Parlamentului

Ieri seara, susținătorii Partidului Nostru au vrut să petreacă noaptea în corturi în fața Legislativului. Potrivit vicepreședintelui PN, Dumitru Ciubașenco, oameni în civil le-au luat corturile, iar doi membri ai PN au fost reținuți. PN a promis că se întoarce la protest la prima oră a dimineții. 

De asemenea, PPDA și PAS au chemat și ei oamenii la manifestații contra votării sistemului mixt în lectură finală.

Amintim că, în urma consultărilor, Comisia de la Veneția a declarat că reforma sistemului electoral nu poate fi considerată ca una care a întrunit un consens larg. Aceasta ridică „îngrijorări semnificative”, inclusiv riscul ca parlamentarii aleșii să fie influențați de interesele mediului de afaceri. Comisia a subliniat că ține de dreptul statului să urmeze sau nu recomandările comisiei. Totuși, mai mulți oficiali europeni și americani au sfătuit guvernarea să plece urechea la decizia Comisiei de la Veneția.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!