„Proiectul mixtului ridică mari dubii constituționale”. Pistrinciuc: Unii se vor convinge că au făcut o mare greșeală

„Proiectul mixtului ridică mari dubii constituționale”. Pistrinciuc: Unii se vor convinge că au făcut o mare greșeală

Republica Moldova a făcut mulți pași înapoi de la demcrație, iar dezvoltarea statului va fi afectată. La fel, va fi polarizată și mai mult societatea, iar semnale de stat autoritar se vor înmulți. De această părere este deputatul și vicepreședintele partidului Liberal Democrat din moldova, Vadim Pistrinciuc.

„Considerăm că proiectul votat azi de Parlament (n. r. - privind sistemul electoral mixt) în grabă, sau schimbarea sistemului electoral, nu este ceva de ce are nevoie R. Moldova. Cetățenii așteaptă schimbări de calitate a vieții, libertăți, drepturi respectate”, a spus acesta.

Potrivit lui Pistrinciuc, proiectul de lege ridică mari dubii constituționale mai ales în cazul circumscripțiilor electorale din regiunea transnistreană, atâta timp cât nimeni nu poate să meargă acolo să-și desfășoare campania electorală.

Publicitate

„O parte dintre cei care au votat sunt sigur că se vor convinge că au făcut o mare greșeală. Am făcut mulți pași înapoi de la demcrație, din păcate va fi afectată dezvoltarea R. Moldova și va fi polarizată și mai mult societatea, și vom avea mai multe semnale de stat autoritar”, a declarat deputatul PLDM.

„Dacă o să vă uitați la avizele Comisiei de la Veneția, ei au spus o mare obiecție - riscurile ca voturile să fie cumpărate, candidații să fie cumpărați. Niciodată inițiatorii, dar nici instituțiile statului nu au oferit garații că acest lucru nu se va întâmpla.

Autor:

Nouă ne rămâne să luptăm în continuare. Avem speranță, există mulți oameni care sunt împotriva acestor modificări”, a mai spus parlamentarul.

Potrivit liberal-democratului Iurie Țap, cei aleși pe circumscripții uninominale nu vor răspunde criteriului reprezentativătății, întrucât guvernarea controlează administrația publică locală, sistemul judecătoresc, procuratura și au la îndemână mecanismul administrativ.

„S-a recurs la schimbarea sistemului eletoral pentru că liderul PDM se vrea cu orice preț la putere”, a mai spus Țap.

Amintim că astăzi, în plenul Parlamentului, 74 de deputați au adoptat rapid, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral proporțional în cel mixt.

Fracțiune PLDM, PL și PCRM au părăsit sala și nu au participat la vot.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal