Partidul Popular European (PPE) denunță schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova urmare a deciziei de astăzi a Parlamentului de la Chișinău și condamnă Legislativul pentru nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția. Liderul formațiunii cere Comisiei Europene să oprească orice finanțare pentru Republica Moldova și să reevalueze Acordul de Asociere cu UE.
„Este o rușine că majoritatea deputaților din Parlamentul moldovean au ales astăzi, pentru cetățenii săi, autoritarismul în locul democrației, corupția în locul transparenței și haosul în locul statului de drept. Este regretabil faptul că 74 de membri ai Parlamentului au ales să consolideze autocrația Partidului Democrat și a socialiștilor cu liderul său Plahotniuc, în loc să-și apere interesele poporului său”, a declarat președintele PPE Joseph Daul.
„Comisia de la Veneția a avut o recomandare clară ca sistemul electoral să nu fie schimbat. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneția și preocupările Uniunii Europene privind schimbarea sistemului electoral. În schimb, au imitat modificările aduse noii legi electorale. Mai mult, cele mai mari preocupări ale noii legi electorale moldovenești nu au fost abordate și riscurile pe care le presupune nu au fost omise.
În plus, noua lege electorală a fost adoptată într-o manieră grăbită și opacă, fără a implica nici opoziția, nici întreaga gamă a societății civile. Preocupările legate de finanțarea partidelor, influența afacerilor asupra politicienilor, delimitarea circumscripțiilor electorale, reprezentarea echitabilă a minorităților și a diasporei, precum și pragul ridicat sunt doar câteva dintre îndoielile care nu au fost abordate.
Având în vedere situația gravă și negarea completă a Partidului Democrat și a Socialiștilor față de recomandările Comisiei de la Veneția și cerințele UE, PPE solicită Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Moldova ", a concluzionat liderul PPE, Daul.
Vezi și aceste știri

ANI la raport în fața deputaților. În 2021, au fost trimise în judecată 16 cereri de dispunere a confiscării averii

Membrii Academiei de Știință a Moldovei, în ședință extraordinară. Cer Ministerului Educației să-și revadă proiectul de reformă (LIVE)

Un caz de COVID-19 în Parlament. Igor Grosu: Dacă apar simptome, ne izolăm
Advertoriale

Cicliștii participanți la #HospiceBikeTour2022 au ajuns acasă!

Start primului sejur din acest an al Taberei de vară „OK”. Ediție dedicată în exclusivitate copiilor angajaților OTP Bank
