PD și PPEM au propus o Declarație de retragere a forțelor militare ruse de pe teritoriul RM. Socialiștii au părăsit sala

PD și PPEM au propus o Declarație de retragere a forțelor militare ruse de pe teritoriul RM. Socialiștii au părăsit sala

Fracțiunea PSRM din Parlament a părăsit sala plenului Parlamentului după ce fracțiunile PD și PPEM au propus includerea pe ordinea de zi o Declarație privind retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit lui Vlad Bătrîncea, această Declarație este o provocare la adresa relației cu Rusia, iar documentul nu a fost repartizat deputaților pentru ca aceștia să facă cunoștință cu el și nici nu a fost discutat în comisiile parlamentare.

UPDATE Declarația politică a fost adoptată cu votul a 61 de deputați.

Pe rând, fracțiunile PLDM, PPEM, PD și PL au declarat că vor susține prin vot Declarația.

Publicitate

Marian Lupu, PDM: „Nu este nicidecum o provocare. Nu este nici măcar o lege, ci o declarație și nu cere în mod obligatoriu avizele comisiei. Declarația subliniază statulul neutru, integritatea și suveranitatea R. Moldova, și având acest profund simbolism al datei de 21 iulie, când s-a terminat vărsarea de sânge, haideți să reieșim din viziunile umne și nu din cele politice. Nu există niciun temei pentru părăsirea sălii. Chem la rațiune și la patriotism, odată ce suntem pentru integritate și suveranitateaa statului R. Moldova”.

Valeriu Ghilețchi, PPEM: „Grupul parlamentar PPEM usține introducerea pe ordinea de zi și votarea acestei Declarații. Este regretabil faptul că fracțiunea (n. r. - PSRM) care a pledat întotdeauna pentru neutralitatea R. Moldova vine cu un anunț că ei vor părăsi sala. Prin urmare tragem concluzia că nu este interesată de păstrarea integrității R. Moldova. Ar trebui să susțină această ecalrație, pentru că nu este împotriva unui stat, ci este pentru a asigura această neutralitate”.

La rândul lor, liberalii au declarat că fracțiunea lor a promovat consecvent cerița de retragere de pe teritoriul R. Moldova a tuturor trupelor Federației Ruse: „Și acel decret al președintelui Ghimpu din 2010 vorbește despre asta, decizia de declarare a zilei de 28 iunie drept zi de ocupație sovietică”.

Socialiștii au venit cu o replică la declarațiile lui Valeriu Ghilețchi.

„Vă rog să nu veniți cu lecții. Fiecare fracțiune are o poziție bine determinată. Dacă vreți să abordați chestii serioase, nu propuneți lucruri care nici nu au fost repartizate în sală și acum în fugă trebuie nu doar să facem cunoștință cu ea, dar și să o votăm. Este ilegal și fără simț omenesc. Dați-ne voie măcar să facem cunoștință. Nu trebuie să speculați și să ne aduceți materialele după votare. La fel, dumneavoastră realizați politica altor țări în pripă și în alte proiecte. Este o provocare”, a declarat Vlad Bătrîncea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal