Dobânzile la creditele ipotecare în lei au fost în ultimii ani într-o tendință generală de scădere, de la 10,77% în iulie 2012 la 9,74% în iulie 2014. Totodată, creditele ipotecare în valută străină s-au scumpit, rata de dobândă fiind în creștere de la 8,72% în iulie 2012 la 9% în iulie 2014.

În contextul volatilității cursului valutar, clienții băncilor optează mai mult pentru creditele în lei. Astfel, circa 98,6% din creditele imobiliare noi acordate de sistemul bancar autohton în primele 7 luni ale anului curent au fost în lei moldovenești. 

Ieftinirea creditelor în lei pentru locuințe poate fi pusă pe seama relaxării politicii monetare a Băncii Naționale. Astfel, actualmente, rata de bază a BNM este stabilită la nivelul de 3,5%, în timp ce la finele anului 2011, această rată constituia 8,5%. Rata de bază este un instrument de politică monetară folosit de Banca Națională pentru a influența inclusiv „preţul” cu care băncile îşi vând resursele, adică rata de dobândă stabilită de bănci pentru credite.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!