„Lăsăm pentru toamnă”. Deputații au decis să nu creeze comisia de cercetare a neregulilor de la BAC

„Lăsăm pentru toamnă”. Deputații au decis să nu creeze comisia de cercetare a neregulilor de la BAC

BAC-ul pare să fie un subict paradoxal în Parlament. Dacă joi deputații au criticat, timp de două ore, examenul de BAC, fosta conducere a Ministerului Educației și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, vineri, în unison, deputații au decis că nu e nevoie de crearea unei comisii speciale pentru cercetarea neregulilor de la BAC. Aleșii poporului au propus să revină la subiect în luna octombrie. 

Autorul proiectului de lege pentru crearea comisiei speciale, Vladimir Hotineanu, a citit de la tribună de ce este necesară aceasta.

„Parlamentul R. Moldova constată încălcări serioase în procesul de organizare și elaborare a procesului de BAC. Se creează comisia specială de evaluare și colectare a măsurilor care urmează a fi întreprinse în vederea soluționării problemelor depistate. Ministerul Educației va examina necesitatea introducerii modificărilor în legislația actuală”, a citit Hotineanu.

Colegii săi însă nu l-au susținut. „Eeste justificat să fie creată o comisie specială, chiar dacă au răsunat critici serioase în Parlament”, a spus Valeriu Ghilețchi. El a fost susținut de Sergiu Stati. „Cu tot respectul față de comisie, proiectul îmi pare absolut vag. Nici nu se vede discuția noastră de joi. Persoana care va ridica această hotărâre, nu va înțelege ce s-a discutat, dar s-au spus lucruri grave. Am stat joi două ore și jumătate și noi vrem să punem umărul și să rezolvăm idiotismul de la Agenția Națională pentru Curriculum de Evaluare. Trebuie să completăm acest proiect”, a declart Stati.

Și Dumitru Diacov a fost împotriva creării comisiei din vară. „Noi câteodată vrem să fim jandarmul țării, dar e important că Parlamentul s-a sesizat. Joi am venit cu ideea creării comisiei, dar nu sunt trei grupuri parlamentare iar noi, două fracțiuni, nu putem decide crearea comisiei. Propun să revenim la toamnă”.

„Crearea unei comisii este o absurditate, nu va aduce nimic. Deja va fi reforma Guvernului, mingea este pe terenul lor. Guvernul a greșit și Guvernul să-și repare greșeala”, a comentat Marcel Răducan

Până la urmă, Marian Lupu a propus ca acest proiect să nu fie votat deloc.

„Pentru a menține spiritul colegial, PD propune să nu examinăm deloc acest proiect de hotărâre. Mai lucrăm, mai găsim soluții, și la toamnă revenim”.

Amintim că deputații au început a „descoase” procesul de elaborare și susținere a BAC-ului după un raport al viceministrului Educației, Lilia Pogolșa.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal