Parlamentul Poloniei a aprobat o lege controversată care ar permite Guvernului să controleze sistemul judecătoresc

Parlamentul Poloniei a aprobat o lege controversată care ar permite Guvernului să controleze sistemul judecătoresc

În pofida avertizărilor Comisiei Europene, Parlamentul Poloniei a aprobat ieri o lege care ar permite Guvernului să desemneze și să distituie șefii Curții Supreme fără a oferi explicații, scrie cotidianul El País

Această lege controversată se adaugă la alte trei care îi vor da executivului, controlat de partidul ultraconservator Lege și Justiție, posibilitatea de a controla sistemul judecătoresc.

Alaltăieri vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, a amenințat cu inițierea procesului care ar permite suspendarea dreptului de vot al Poloniei în cadrul instituțiilor europene (o măsură fără precedent), dacă Guvernul polonez nu renunță la această reformă.

Fostul premier al Poloniei și liderul partidului Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Uniunea Europeană de „abuzul de putere”.

„Subiectele pe care la abordăm acum aparțin în exclusivitate jurisdiciției naționale, așa că ceea ce se întâmplă reprezintă un abuz”, a declarat fostul premier pentru postul public TVP.

În viitorul apropiat, proiectul de lege va fi examinat în Senatul polonez, unde partidul Lege și Justiție se bucură de o majoritate.

„Separarea puterilor și independența justiției au fost eradicate în Polonia și ne apropiem tot mai mult de un regim autoritar”, susține Pawel Kasprzak, liderul Asocioației Cetățenilor polonezi, care a participat la protestele care au avut loc în ultimele zile la Varșovia și Cracovia.

„Aceste reforme subminează dreptul cetățenilor la un sistem judecătoresc independent”, a avertizat Avocatul Poporului din Polonia, Adam Bodnar.

Unicul Guvern european care s-a pronunțat în favoarea executivului polonez este cel al Ungariei, condus de conservatorul Viktor Orban.

„Suntem cu Polonia și facem un îndemn către Comisia European pentru ca aceasta să nu-și depășească atribuțiile”, a spus ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un comunicat de presă.

Anterior, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a tras un semnal de alarmă cu privire la criza democratică în care ar fi intrat țara pe care a condus-o timp de șapte ani. Demnitarul a solicitat o întrevedere urgentă cu președintele polonez, Andrzej Duda, pentru a evita o situație care ar pute duce la „marginalizarea” Poloniei în Europa.Traducere de Eugeniu Kanskii

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.