Premierul Pavel Filip prezintă, în această după-amiază, noua structură a Executivului. Potrivit premierului, cele nouă ministere rămase nu vor avea miniștri noi, iar Guvernul nou-format va trece printr-o periodă de tranziție până la iarnă.
Filip a vorbit, în fața deputaților, că reformele sunt „de neconceput fără un management flexibil care să răspundă nevoilor cetățenilor. O administrație publică e eficientă când este utilă cetățenilor”.
Premierul a punctat câteva momente cheie ale noii structuri a Executivului:
-Excluderea influenței politicului în corpul de funcționari;
-Excluderea funcțiilor de viceminiștri și introducerea funcției de secretar general de stat și secretar de stat în ministere;
-Fortificarea principiilor de integritate pentru a accede în funcția de ministru;
-Renunțarea la fixare în lege a numărului de ministere și agenții.
În fața deputaților, Filip a cerut modificarea listei ministerelor de la 16 la 9. Cinci ministere își păstrează denumirea și componența actuală: Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Externe și al Integrării Europene, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor.
Cum se vor reorganiza ministerele
Între timp, patru ministere le vor absorbi pe celelalte.
Ministerul Economiei va absorbi Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, cel al Tehnologiilor Informaționale și Comunicației, dar și cel al Construcțiilor, obținând denumirea de Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Ministerul Culturii va deveni Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, absorbind Educația și componenta cercetării.
Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va cumula două ministere existente acum, iar Ministerul Agriculturii va absorbi pe cel al Dezvoltării Regionale şi pe cel al Mediului.
Ce va urma
Potrivit lui Filip, după votul acordat în Parlament se vor aproba regulamentele de funcționare ale ministerelor și va revizui cadrul normativ, precum și va organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de secretari de stat.
„Ca urmare a remodelării Guvernului se vor reduce peste 500 de funcții, dintre care doar 223 sunt ocupate. Se anticipează 76 de milioane de lei economii în buget. De la schimbarea locurilor, suma nu se schimbă. E importantă organizarea internă a ministerelor. La pima etapă nu vom avea miniștri noi, la finele anului vom avea o evaluare și vom vedea cine și cum și-a făcut treaba. Va fi o perioadă de tranziție”, a promis Filip.
Structura nouă a Executivului urmează să fie votată astăzi de către aleși.
Vezi și aceste știri

Un TIR din Ucraina a luat foc pe o șosea din raionul Edineț. Pompierii luptă cu flăcările (VIDEO)

Niște bănuți de economisit: ANRE anunță ieftiniri la motorină
