În unul dintre proiecte, găgăuzii cereau ca autonomia să obțină un statut special de administrare. Deputații găgăuzi cereau ca localitățile din autonomie să nu mai fie împărțite în unități de nivelul unu și doi ca cele din restul teritoriului țării, ci să aibă un nivel special de administrare.
În alt proiect, e vorba despre modificarea unui articol din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei. Comratul vrea ca în viitor dacă Parlamentul va dori să modifice această lege să o facă numai cu acordul Adunării Populare a Găgăuziei.
Al treilea proiect are ca scop introducerea în legislația națională a noțiunii de „autorități ale administrației publice locale de nivel special” care să însemne că „Adunarea Populară, Guvernatorul și Comitetul executiv sunt constituite și activează pe teritoriul unității teritorial autonome Găgăuzia, care are un nivel special de administrare pentru soluționarea problemelor cu caracter politic, economic și cultural în interesul întregii populații”.
„Aceste proiecte de lege au apărut încă o lună în urmă pe ordinea de zi, dar au fost aprobate abia astăzi. Au avut loc discuții în diverse formate, inclusiv discuții față în față cu deputații implicați. Nu au fost suficiente voturi pentru a adopta în ambele lecturi proiectul 318, întrucât pentru sta e nevoie de votul a 2/3 din deputații aleși. Din păcate, PSRM nu a fost prezentă în sală și nu ne-a susținut”, a spus deputatul Corneliu Dudnic.
Proiectele au fost înregistrate la Parlament încă de anul trecut. Deputații socialiști au fost cei care au insistat, pe parcursul ultimelor săptămâni, ca cele două proiecte să fie incluse în ordinea de zi a plenului Parlamentului.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.