Hewlett-Packard a refuzat de 77 de ori să-i cumpere afacerea, iar câteva decenii mai târziu a oferit 14 mld de dolari

Hewlett-Packard a refuzat de 77 de ori să-i cumpere afacerea, iar câteva decenii mai târziu a oferit 14 mld de dolari

Omul de afaceri american este cunoscut pentru faptul că a fondat Electronic Data Systems, compania pe care a vândut-o în cele din urmă celor de la HP, scrie businessmagazin.ro.

Ross Perot s-a născut în 1930 în Texarkana, Texas. După ce a urmat cursurile unei școli private, el a absolvit liceul local din Texarkana în 1947. Din 1947 până în 1949, el a frecventat cursurile colegiului din Texas, după care s-a înrolat în Academia Navală Americană. După opt ani petrecuți în armată, Ross Perot a devenit vânzător la IBM. El a părăsit însă această companie în 1962, când a fondat Electronic Data Systems (EDS) în Dallas, Texas, companie care oferea servicii de procesare a datelor. Înainte de a semna primul contract, a fost refuzat de 77 de ori; în cele din urmă, EDS a câștigat un contract oferit de guvern pentru actualizarea dosarelor Medicare (sistemul american de asigurări sociale).

EDS s-a listat la bursă în 1968, iar prețul acțiunilor a crescut de 10 ori în doar câteva zile (de la 16 la 160 de dolari), transformându-l pe Perot într-unul dintre cei mai bogați texani. În anii ’70, compania a ajuns la venituri de peste 100 de milioane de dolari, pentru ca în 1978 să se extindă pe piața serviciilor financiare. În 1984, EDS a fost cumpărată de General Motors pentru 2,5 miliarde dolari, fiind prezentă în 21 de state și având 40.000 de angajați. Cinci ani mai târziu, veniturile ajunseseră la 5 miliarde de dolari.

În 1974, Ross Perot a intrat în atenția publicului fiind numit „cel mai mare pierzător de pe bursa de la New York„ după ce acțiunile EDS au pierdut 450 de milioane de dolari într-o singură zi. Ulterior, la mijlocul anilor ’80, Perot a cumpărat una dintre primele exemplare ale Magna Carta, împrumutând-o apoi Arhivelor Naționale din Washington, D.C., unde este expusă alături de Declarația de Independență și Constituția Statelor Unite ale Americii. Exemplarul a fost vândut în 2007 pentru 21,3 milioane de dolari, bani transferați de Perot fundației sale caritabile. El a fost implicat și în compania NeXT, fondată de Steve Jobs după plecarea de la Apple; Ross Perot a investit peste 20 de milioane de dolari în start-up-ul lui Jobs.

Pe 13 mai 2008, Hewlett-Packard a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu EDS pentru a achiziționa compania. Suma plătită în cadrul tranzacției a fost de 13,9 miliarde de dolari. La acel moment, EDS avea 139.000 de angajați în 64 de țări și apărea pe lista Fortune 500 ca una dintre cele mai mari companii de servicii din lume, cu peste 2.000 de clienți. În 1992, Perot a candidat ca independent la președinția Statelor Unite ale Americii, obținând 18,9% din votul popular - cel mai mare scor obținut de un candidat neafiliat politic în ultimii 80 de ani.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.