Cea mai mare contribuție la formarea produsului intern brut a avut sectorul servicii și a constituit circa 63,7%. Valoarea adăugată brută produsă în acest sector s-a majorat comparativ cu semestrul I al anului precedent cu 4,3%, contribuind la sporirea produsului intern brut cu 2,6%.
Valoarea adăugată brută din construcții a crescut cu 9,8%, urmată de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (+4,9%), transporturi și comunicații (+4,7%) și „alte activități de servicii” (+3,3%).
Din „alte activități de servicii” majorări considerabile s-au produs pentru alte activități de servicii colective, sociale, personale și servicii acordate gospodăriilor particulare de către personalul angajat (+10,9%), activități financiare (+6,4%), tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii prestate întreprinderilor (+5,6%), hoteluri şi restaurante (+4,2%).
Creșteri ușoare ale valorii adăugate brute s-au înregistrat pentru sănătate și asistență socială (+0,5%) și administrația publică (+0,8%). Reducere a valorii adăugate brute s-a produs în învățământ (-2,7%).
Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri s-a majorat, în ianuarie-iunie curent, cu 6,1% în raport cu perioada respectivă a anului anterior, influențând pozitiv (+1,3%) evoluţia produsului intern brut.
Valoarea adăugată brută produsă în agricultură, economia vânatului, silvicultură, pescuit, piscicultură și industrie a depășit realizările perioadei respective a anului precedent respectiv cu 7,4% și 5,5%. Contribuţia sectorului de bunuri la formarea produsului intern brut a constituit în perioada de referință 22,1%.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.