PN cere anularea legii privind sistemul mixt: „Parlamentul se va transformă într-un târg”

PN cere anularea legii privind sistemul mixt: „Parlamentul se va transformă într-un târg”

Votul mixt nu are nimic cu democrația, bunăstarea cetățeanului de rând și va duce la izolarea Republicii Moldova pe plan regioonal și internațional, transformându-ne în Coreeea de Nord a Europei de sud-est, este de părere vicepreședintele „Partidului Nostru”, Ilian Cașu, potrivit căruia Parlamentul „se va transformă într-un târg” unde deputații „vor fi cumpărați și vânduți” de către Vlad Plahotniuc. Reprezentanții formațiunii politice au susținut o conferință de presă în care au dat citire unei declarații politice, prin care condamnă „acțiunea criminală” de trecere la sistemul electoral mixt și „încălcarea procedurilor” legate de adoptarea deciziei.

În declarație se arată că sistemul mixt are scopul de a menține R. Moldova în starea de stat capturat, în care nu se respectă drepturile omului, iar protestele au arătat că în societate nu există consens, de asemenea au fost ignorate recomandările Comisiei de la Veneția, Consiliului Europei și a instituțiilor europene, susținute de Uniunea Europeană și SUA și nu au fost orgnizate dezbateri reale.

Potrivit PN, sistemul mixt este represiv și dă o lovitură cruntă împingând R. Moldova pe calea autocrației. La fel, proiectul PSRM+PD încalcă grav Constituția: art. 5 (Democraţia şi pluralismul politic), art. 38 (Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales) și art. 60 din Legea Supremă.

Publicitate

Totodată, PN îndeamnă deputații care nu sunt de acord cu această reformă să conteste legea la Curtea Constituțională.

Reprezentanții formațiunii spun că sistemul mixt are scopul de a lichida opoziția, iar lipsa în lege al celui de-al doilea tur de scrutin va face parlamentul nereprezentativ.

„Sistemul electoral mixt înseamnă că R. Moldova renunță la Transnistria, la integritatea țării. Au înlăturat fără scrupule Găgăuzia și cetățenii de peste hotare. Alegerile parlamentare vor fi nelegitime, falsificate, furate și R. Moldova riscă să devină un stat renegat de comunitatea internațională”

Autor:

PN solicită anularea Legii din 20 iulie 2017, în baza căruia este introdus sistemul mixt, și îndeamnă deputații care nu sunt de acord cu această reformă să conteste legea la Curtea Constituțională: „PN va utilizat toate căile legale împotriva tandemului Plahotniuc-Dodon”.

Amintim că deputații au votat ân lectură finală joi, 20 iulie, cu 74 de voturi, proiectul legii privind introducerea sistmeului electoral mixt.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal