Agenția pentru Protecția Consumatorilor a efectuat mai multe controale și vizite de informare a consumatorilor și a mediului de afaceri în primul semestru al acestui an. Astfel, se menționează existența unor riscuri sporite în piețele din țară, din cauza asigurării metrologice necorespunzătoare sau utilizarea mijloacelor de măsurare ilegale, precum și înșelarea sistematică a consumatorilor.
Pe parcursul primului semestru al acestui an Agenția pentru Protecția Consumatorilor a efectuat 43 de controale planificate și inopinate, iar în cadrul a 28 dintre acestea s-au depistat neconformități de ordin metrologic.
„Un segment cu risc sporit este activitatea agenților economici din piețe. Un motiv de îngrijorare, pe lângă calitatea produselor care se comercializează în piețe, este și asigurarea metrologică necorespunzătoare sau utilizarea în piețe a mijloacelor de măsurare ilegale, precum și înșelarea sistematică a consumatorilor în piețe de către comercianți neonești. Pentru a frâna acest flagel Agenția a desfășurat 40 de vizite de consultanță în piețe, din municipiile R. Moldova și din centrele raionale, unde inspectorii au contactat direct cu 739 de agenți economici, precum și peste 1500 de consumatori”, menționează Grigore Cațer, directorul adjunct al Agenției pentru Protecția Consumatorilor.
Scopul primordial al acestor vizite reprezintă depistarea neconformităților de ordin metrologic.
Reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor menționează că în urma vizitelor au fost depistate un șir de nereguli ce țin de utilizarea mijloacelor de măsurare ilegale. Astfel, doar pe parcursul zilelor de 24-25 iulie curent Agenția a efectuat 16 vizite de consultanță în piețele din țară. Din cele 902 mijloace de măsurare verificate 484 sau 54% erau neadecvate, nelegalizate sau neverificate metrologic.
„Este îngrijorător faptul că în unele piețe nivelul utilizatorilor nu s-a modificat comparativ cu controalele anterioare. Această situație denotă un nivel scăzut de responsabilitate a agenților economici, precum și interpretarea incorectă de către aceștia a Legii cu privire la controlul de stat. Punându-și drept scop creșterea profitului propriu în detrimentul dezvoltării economice a țării și intereselor economice ale utilizatorilor pe care îi deservesc zilnic”, remarcă Grigore Cațer.
El menționează că unii agenți economici cunosc că utilizează mijloace de măsurare neconforme, dar le predau la verificare doar atunci când află că se vor efectua controale.
Potrivit Legii metrologiei persoanele fizice și juridice mijloacele de măsurare ale cărora sunt utilizate în domeniul de interes public trebuie verificate metrologic. Vânzătorul poate fi sancționat cu amenzi de la 6000 lei până la 9000 lei pentru utilizarea mijloacelor de măsurare neconforme.
Vezi și aceste știri

Angajații Ministerului Afacerilor Interne vor fi echipați cu camere de corp

Stoianoglo, acuzat de încălcarea inviolabilității vieții personale a fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Dosarul, expediat în instanță
