Potrivit șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, suma de 13,2 de euro a fost transferată după ce au fost evaluate circa 20 de instituții implicate în sistemul de justiție al Republicii Moldova. Oficialul european a subliniat că țara noastră a înregistrat anumite progrese la acest capitol, totuși situația încă mai poate fi îmbunătățită.
”Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un sprijin fără precedent, pentru reforma în justiţie. Reformele implementate au nevoie de timp pentru a da roadele care vor fi simțite de către cetățenii Moldovei. Încurajăm Republica Moldova să intensifice lupta împotriva corupției în sectorul justiției și să implementeze reforma Procuraturii, aceste domenii fiind prioritare conform Agendei de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova”, a menționat șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.
Pirkka Tapiola a adaugat că „celelalte două tranşe în cadrul suportului financiar european de 60 de mln. euro, vor fi acordate până în 2016, în dependență de amploarea reformelor și implementarea obiectivelor prevăzute în Matricea de Politici”. Totodată, Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a reiterat angajamentul asumat de Uniunea Europenă pentru asigurarea suportului necesar în acest context.
„Faptul că noi avem anumite restanțe în anumite domenii nu înseamnă că noi abandonăm acțiunea nerealizată, spre exemplu, una din acțiuni care nu era gata în momentul evaluării din partea Uniunii Europene sunt indicatorii de performanță pentru organele de urmărire penală. La acea etapă nu erau gata, dar zilele trecute, Ministerul de Interne și ceilalți implicați au semnat acești indicatori”, a explicat astăzi ministrul Justiției, în cadrul unei conferințe de presă.
Totodată, Oleg Efrim a subliniat că acești bani au intrat în conturile Ministerului Finanțelor și sunt repartizați conform Legii Bugetului.
„Fiecărei instituții din aceste peste 20 li se atribuie sume, în afară de întreținerea instituțiilor și cheltuielilor ordinare, cum ar fi Ministerului Justiției, CNA, CNI, Procuratură. Am convenit că instituția care se face vinovată de neobținerea anumitor sume de bani din partea Uniunii Europene i se reduce corespunzător bugetul cu această sumă. Acesta este un stimulent puternic pentru anumite instituții pentru a lupta cu rezistența din interior atunci când există. Ponderea cea mai mare în cadrul rstanțelor este nereformarea Procuraturii”, a mai declarat ministrul.
Proiectul privind asistența pentru reformarea sistenului justiției din Republica Moldova a fost lansat anul trecut și îşi propune să transforme sistemul judiciar în unul eficient, independent, transparent și profesional.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.