Pas cu pas: Cum ajunge o inițiativă legislativă să devină lege în toată puterea

Pas cu pas: Cum ajunge o inițiativă legislativă să devină lege în toată puterea
Foto: Agora.md/Igor Vrabie


O inițiativă legislativă, indiferent de autorul acesteia, trece prin mai multe etape procedurale până a deveni lege în toată puterea. Pentru a ajunge a fi publicată în Monitorul Oficial, care reprezintă etapa finală a întregului proces legislativ, un proiect de lege trece prin comisii, dezbateri, avize, redactări și, eventual - amendamente - adică propuneri de modificări la proiect.

Procedura legislativă trece obligatoriu prin Parlament, care este asistat în proces de către alte instituții care emit, de cele mai dese ori, avize. Procesul este reglementat, mai ales, de Legea privind actele legislative și Regulamentul Parlamentului, care stabilesc cadrul legal care reglementează întreg procesul.

În funcție de „problemele tehnice sau procedurale” pe care le creează, proiectele de legi pot fi votate într-o lectură, două sau chiar trei. Unele legi, totuși, necesită votarea în cel puțin două lecturi, cum ar fi cele organice, întrucât sunt de o importanță sporită, deoarece stabilesc norme pentru alte legi de o categorie mai mică.

Pentru a simplifica expunerea modului în care un proiect de lege ajunge lege, am stat de vorbă cu Ion Creangă, șeful Direcției Juridice al Parlamentului R. Moldova, care ne-a enumerat toți pașii care urmează a fi întreprinși în procedura legislativă.

Numerotarea proiectelor de lege și a legilor. Potrivit lui Ion Creangă, atunci când vine în Parlament, unui proiect de lege i se atribuie un număr de înregistrare, care nu este însă un act oficial. „Proiectul de lege se citează cu acel număr, până la adoptare. După adoptare, i se atribuie numărul oficial de lege, se înregistrează în registrul de legi și ulterior se citează cu numărul acesta. Cu alte cuvinte, i se conferă un număr oficial, de către Secretariatul Parlamentului”, explică funcționarul.

Înregistrarea în Parlament, examinarea în comisii, avizele

„Din momentul în care propunerea legislativă intră în Parlament, cancelaria o primește și apoi o transmite președintelui Parlamentului. Președintele Parlamentului distribuie comisiilor proiectul de lege, în dependență de materie, conform domeniilor. Întotdeauna este o comisie de raportare, care este principala. Sunt și comisiile de coraportare. După ce este examinat în comisii, proiectul se transmite la avizare la Guvern, la Centrul Național Anticorupție și la Direcția Juridică, dacă e inițiativa legislativă a unui deputat.

Dacă proiectul vine de la Guvern, atunci el vine cu avize și toate cele necesare, se transmite doar deputaților și comisiilor”, spune Ion Creangă.

Colectarea și examinarea amendamentelor

„Deputații transmit în termen de 30 de zile amendamentele lor, comisia raportoare examinează, în paralel se fac dezbaterile publice. Comisia sesizată în fond strânge toate obiecțiile si propunerile care parvin, face un tabel”, a continuat șeful Direcției Juridice din Parlament.

Raportul comisiei parlamentare și votarea în plenul Parlamentului

„În prima lectură se votează ca concept (pentru a vedea dacă e nevoie de o astfel de lege), fără a se expune asupra amendamentelor. După votul în prima lectură, comisia raportoare mai are 30 de zile la dispoziție să facă un raport pentru a doua lectură, cu toate amendamentele, și se expune dacă a acceptat ca acestea să fie introduse în textul legii, care se redactează cu toate amendamentele și se dă deputaților cu textul proiectului de lege.

Dacă comisia a respins amendamentul unui deputat, acesta are șansa să propună, în plenul Parlamentului, includerea amendamentului în proiect. Dacă plenul susține propunerea sa, amendamentul se introduce în proiectul de lege, iar dacă nu, înseamnă că e respins”, a explicat Creangă.

Potrivit lui, dacă există probleme (propuneri, amendamente) la votarea în cea de-a doua lectură, atunci proiectul de pregătește pentru lectura finală.

Transmiterea proiectului de lege la Președinție

„După ce s-a adoptat, vedem să nu fie greșeli gramaticale sau alte scăpări și o transmitem președintelui Parlamentului. Printr-un demers al președintelui Parlamentului, proiectul se transmite președintelui.

În două săptămâni, șeful statului are dreptul sa examineze și să promulge legea. După promulgare, o transmite mai departe spre publicare în Monitorul Oficial, iar de aici devine lege oficială”, mai spune demnitarul.

Ce se întâmplă dacă șeful statului nu este de acord cu legea

„Dar președintele poate să nu promulge legea. În acest caz, o întoarce la Parlament, unde legea este reexaminată. Daca este de acord cu obiecțiile președintelui, Parlamentul le poate accepta parțial sau total. Dacă nu, respinge propunerile șefului statului și o votează din nou, în aceeași formulă, și o transmite din nou la promulgare. În urma reconfirmării votului deputaților, președintele este obligat să promulge legea”, a încheiat funcționarul.

Intrarea în vigoare a unei legi

O lege intră în vigoare în ziua publicării în Monitorul Oficial sau într-o dată ulterioară, prevăzută în textul legii publicate în Monitorul Oficial.

Dragă cititor, urmărim atent ce se întâmplă pe segmentul politic, verificăm datele și sursele, căutăm explicații, oferim contexte, îi invităm în studiou pe cei care trebuie să ne răspundă la întrebări.
Dacă îți place ceea ce citești pe acest site, ne poți susține print-un abonament de membru de doar 48 lei pe lună.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Bunuri în valoare de peste opt milioane de lei puse sub sechestru de CNA

Bunuri în valoare de peste opt milioane de lei puse sub sechestru de CNA

Dosarul secțiilor de vot în diaspora: Când va examina CSJ recursul CEC-ului împotriva deciziei Curții de Apel

Dosarul secțiilor de vot în diaspora: Când va examina CSJ recursul CEC-ului împotriva deciziei Curții de Apel

Rusia, obligată de CtEDO să vină cu un plan concret în cazul violării dreptului la educație în Transnistria

Rusia, obligată de CtEDO să vină cu un plan concret în cazul violării dreptului la educație în Transnistria

Advertoriale
Ești pregătit pentru Endava Internship? Iată lista materialelor de studii

Ești pregătit pentru Endava Internship? Iată lista materialelor de studii

Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • De la 11, cu Pavel Filip despre viziunile și promisiunile electorale ale Partidului Democrat
  De la 11, cu Pavel Filip despre viziunile și promisiunile electorale ale Partidului Democrat
 • LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
 • De la 11, discutăm LIVE cu vicepreședinta P. Șor Marina Tauber
 • De la 11, cu Iurie Muntean, candidat al Congresului Civic la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
 • De la 11 ne vedem LIVE cu liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc
Cele mai populare
 • 1
  „În numele legii Republicii Moldova”. Un avocat a spart parbrizele mai multor mașini din capitală (VIDEO)
 • 2
  Ministerul de Externe anunță decesul unui al doilea moldovean, în urma prăbușirii școlii din Belgia
 • 3
  Au venit la unu noaptea, deși Maratonul Vaccinării era programat pentru șapte dimineața. S-au format cozi, fiind vaccinate 1.500 de persoane în două ore (FOTO)
 • 4
  Școala care s-a prăbușit în Belgia urma să se deschidă în curând. Oficialii locali o vizitaseră cu trei ore înainte de dezastru (VIDEO)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.