Referendumul lui Dodon NU va avea loc. Decizia CC

Referendumul lui Dodon NU va avea loc. Decizia CC
Foto: Agora.md/Igor Vrabie

Referendumul consultativ propus de președintele Dodon nu poate avea loc. Este hotărârea dată astăzi de Curtea Constituțională a R. Moldova la sesizarea depusă de Partidul Liberal privind controlul constituționalității decretului lui Igor Dodon privind desfășurarea referendumului republican consultativ.

Curtea a examinat în mod separat dacă cele patru întrebări propuse de Dodon în referendum țin de competența șefului statului, precum și dacă pot fi corelate după conținut și natură, acesta fiind o condiție de bază a organizării unui referendum consultativ.

Cu privire la abrogarea legii miliardului - dreptul constituțional nu-i conferă acestuia competențe în materie de legiferare. Poate constitui obiectul unui referendum legislativ și nu consultativ, inițiat de președintele RM.

Cu privire la acordarea de temeiuri suplimentare de dizolvare a Parlamentului și modificarea numărului deputaților - în ceea de ține de aspecte ce implică modificarea Constituției, Curtea subliniază că subiecții abilitați cu dreptul constituțional de modificare a Constituției sunt enumerați exhaustiv în Constituție. Președintele RM nu dispune de dreptul de a iniția modificarea Constituției, iar acest aspect nu poate fi supus unui referendum consultativ, altfel ar contrazice Constituția.

Constituția stabilește exhaustiv cazurile și temeiurile de dizolvare a Parlamentului: imposibilitatea formării Guvernului sau blocarea adoptărilor legilor timp de 3 luni. Dreptul președintelui de a dizolva Parlamentul trebuie înțeles ca un mecanism de contrabalanță și nu unul generator de crize politice. Cumularea cauzelor existente cu alte noi ar putea fi servi ca prilej de a folosi Președinția ca o unealtă de partid, în contradicție cu rolul său neutru. Această părere este împărțită și de Comisia de la Veneția, care a subliniat că conferirea președintelui unor competențe suplimentare face ca celelalte temeiuri indicate să fie total superflu, oferind posibilitatea președintelui de a dizolva Parlamentul pe criterii pur politice. Ar schimba rolul neutru al președintelui și îl transformă în actor politic, acest lucru nu este compatibil cu un regim parlamentar și nu asigură echilibrul într-un regim parlamentar, în care atribuțiile președintelui sunt limitate, și tinde să creeze crize politice.

Cu privire la studierea Istoriei Moldovei în instituțiile de învățământ - Curtea amintește că aprecierea științifică a unei probleme este de resortul domeniului academic și nu politic, iar aprecierile urmează a fi făcute de mediul de savanți și oameni de știință, iar cercetarea - prin prisma metodelor științifice care se fundamentează doar pe baza unei dovezi istoriografice. Subiectele științifice nu pot fi politizate și nu pot fi supuse votului popular.

De asemenea, Curtea a reținut că „cele 4 întrebări vizează subiecte total distincte”, or „între natura întrebărilor trebuie să fie un raport intrinsec. Nu pot fi puse întrebări de natură diferită, chiar dacă aceste întrebări se găsesc în buletine de vot distincte”.

La fel, Curtea a statuat că „doar Parlamentul este competent de a aloca resurse bugetare, cu acceptul Guvernului, în cazul organizării unui referendum consultativ. Astfel, un referendum poate fi organizat „abia după adoptarea unei hotărâri a Parlamentului în acest sens”.

Potrivit CC, întrebările formulate în Decretul din 28 martie 2017 depășesc competențele constituționale a președintelui și nu pot fi supuse unui referendum consultativ: este contrar spiritului și literei Constituției, ca sub acoperea sintagmei de „interes național” să se desfășoare subiecte care țin de mediul academic ș .a.

De asemenea, Curtea a decis că Igor Dodon, prin Decretul său, a încălcat prevederile Constituției.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare astăzi și se publică în Monitorul Oficial.

Dodon a declarat ieri că indiferent de decizia CC, Partidul Democrat va avea de pierdut.

„Dacă Guvernarea va decide să anuleze sub o oarecare formă acest Referendum, eu promit că nu voi ceda, nu exclud că voi semna un alt decret pentru un alt Referendum”

Ieri, liderul PL, Mihai Ghimpu, se arăta convins că referendumul propus de șeful statului nu va avea loc: „Este un decret de manipulare a cetățenilor”.

Potrivit consilierului pe probleme juridice al președintelui, Maxim Lebedinschi, în momentul elaborării Decretului au fost respectate toate prevederile constituționale: „Nu este nimic rău dacă președintele vrea să cunoască opinia cetățenilor înainte să ia anumite decizii. Efectele juridice ale acestuia se manifestă prin obligativitatea Parlamentului, Guvernului, altor organe de stat de a lua în considerație opinia cetățenilor. Spre deosebire de referendumurile constituționale, cel consultativ are rolul doar de a consulta opinia cetățenilor”.

Referendumul consultativ inițiat prin decretul prezidențial semnat de Dodon arfi urmat să se desfășoare la data de 24 septembrie 2017.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Chișinăuienii au devenit mai toleranți față de comunitatea LGBT (STUDIU)

Chișinăuienii au devenit mai toleranți față de comunitatea LGBT (STUDIU)

R. Moldova are o nouă ambasadoare în Austria. Mihaela Mocanu va deține și funcția de reprezentant permanent pe lângă OSCE

R. Moldova are o nouă ambasadoare în Austria. Mihaela Mocanu va deține și funcția de reprezentant permanent pe lângă OSCE

Guvernul susține modificarea Constituției și cercetarea deputaților pentru corupție, fără încuviințarea Parlamentului

Guvernul susține modificarea Constituției și cercetarea deputaților pentru corupție, fără încuviințarea Parlamentului

Advertoriale
Victoriabank este și în acest an partener al CCF Moldova în cadrul campaniei „Povești de acasă”

Victoriabank este și în acest an partener al CCF Moldova în cadrul campaniei „Povești de acasă”

Fagura.com - de 3 ani, un trio cu bani. Comunitatea în care oamenii se ajută și au de câștigat

Fagura.com - de 3 ani, un trio cu bani. Comunitatea în care oamenii se ajută și au de câștigat

Doi ani de Internet gratuit de la Orange. Află care sunt cele 35 de școli beneficiare

Doi ani de Internet gratuit de la Orange. Află care sunt cele 35 de școli beneficiare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Experții americani explică de ce Rusia a fost de acord să evacueze militarii ucraineni din Mariupol
 • 2
  Zelenski și soția sa, Olena, prima apariție publică de la începutul războiului, la funeraliile fostului preşedinte al Ucrainei
 • 3
  SINTEZĂ | Ce se coace la Moscova în timp ce alte țări vor să adere la NATO, cum războiul a închis jumătate din afacerile ucrainești și când ne paște o criză de grâne
 • 4
  Atenție: Vântul bate, copacii cad! Încă un arbore doborât în parcul Alunelul din capitală (FOTO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.