Referendumul lui Dodon NU va avea loc. Decizia CC

Referendumul lui Dodon NU va avea loc. Decizia CC
Foto: Agora.md/Igor Vrabie


Referendumul consultativ propus de președintele Dodon nu poate avea loc. Este hotărârea dată astăzi de Curtea Constituțională a R. Moldova la sesizarea depusă de Partidul Liberal privind controlul constituționalității decretului lui Igor Dodon privind desfășurarea referendumului republican consultativ.

Curtea a examinat în mod separat dacă cele patru întrebări propuse de Dodon în referendum țin de competența șefului statului, precum și dacă pot fi corelate după conținut și natură, acesta fiind o condiție de bază a organizării unui referendum consultativ.

Cu privire la abrogarea legii miliardului - dreptul constituțional nu-i conferă acestuia competențe în materie de legiferare. Poate constitui obiectul unui referendum legislativ și nu consultativ, inițiat de președintele RM.

Cu privire la acordarea de temeiuri suplimentare de dizolvare a Parlamentului și modificarea numărului deputaților - în ceea de ține de aspecte ce implică modificarea Constituției, Curtea subliniază că subiecții abilitați cu dreptul constituțional de modificare a Constituției sunt enumerați exhaustiv în Constituție. Președintele RM nu dispune de dreptul de a iniția modificarea Constituției, iar acest aspect nu poate fi supus unui referendum consultativ, altfel ar contrazice Constituția.

Constituția stabilește exhaustiv cazurile și temeiurile de dizolvare a Parlamentului: imposibilitatea formării Guvernului sau blocarea adoptărilor legilor timp de 3 luni. Dreptul președintelui de a dizolva Parlamentul trebuie înțeles ca un mecanism de contrabalanță și nu unul generator de crize politice. Cumularea cauzelor existente cu alte noi ar putea fi servi ca prilej de a folosi Președinția ca o unealtă de partid, în contradicție cu rolul său neutru. Această părere este împărțită și de Comisia de la Veneția, care a subliniat că conferirea președintelui unor competențe suplimentare face ca celelalte temeiuri indicate să fie total superflu, oferind posibilitatea președintelui de a dizolva Parlamentul pe criterii pur politice. Ar schimba rolul neutru al președintelui și îl transformă în actor politic, acest lucru nu este compatibil cu un regim parlamentar și nu asigură echilibrul într-un regim parlamentar, în care atribuțiile președintelui sunt limitate, și tinde să creeze crize politice.

Cu privire la studierea Istoriei Moldovei în instituțiile de învățământ - Curtea amintește că aprecierea științifică a unei probleme este de resortul domeniului academic și nu politic, iar aprecierile urmează a fi făcute de mediul de savanți și oameni de știință, iar cercetarea - prin prisma metodelor științifice care se fundamentează doar pe baza unei dovezi istoriografice. Subiectele științifice nu pot fi politizate și nu pot fi supuse votului popular.

De asemenea, Curtea a reținut că „cele 4 întrebări vizează subiecte total distincte”, or „între natura întrebărilor trebuie să fie un raport intrinsec. Nu pot fi puse întrebări de natură diferită, chiar dacă aceste întrebări se găsesc în buletine de vot distincte”.

La fel, Curtea a statuat că „doar Parlamentul este competent de a aloca resurse bugetare, cu acceptul Guvernului, în cazul organizării unui referendum consultativ. Astfel, un referendum poate fi organizat „abia după adoptarea unei hotărâri a Parlamentului în acest sens”.

Potrivit CC, întrebările formulate în Decretul din 28 martie 2017 depășesc competențele constituționale a președintelui și nu pot fi supuse unui referendum consultativ: este contrar spiritului și literei Constituției, ca sub acoperea sintagmei de „interes național” să se desfășoare subiecte care țin de mediul academic ș .a.

De asemenea, Curtea a decis că Igor Dodon, prin Decretul său, a încălcat prevederile Constituției.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare astăzi și se publică în Monitorul Oficial.

Dodon a declarat ieri că indiferent de decizia CC, Partidul Democrat va avea de pierdut.

„Dacă Guvernarea va decide să anuleze sub o oarecare formă acest Referendum, eu promit că nu voi ceda, nu exclud că voi semna un alt decret pentru un alt Referendum

Ieri, liderul PL, Mihai Ghimpu, se arăta convins că referendumul propus de șeful statului nu va avea loc: „Este un decret de manipulare a cetățenilor”.

Potrivit consilierului pe probleme juridice al președintelui, Maxim Lebedinschi, în momentul elaborării Decretului au fost respectate toate prevederile constituționale: „Nu este nimic rău dacă președintele vrea să cunoască opinia cetățenilor înainte să ia anumite decizii. Efectele juridice ale acestuia se manifestă prin obligativitatea Parlamentului, Guvernului, altor organe de stat de a lua în considerație opinia cetățenilor. Spre deosebire de referendumurile constituționale, cel consultativ are rolul doar de a consulta opinia cetățenilor”.

Referendumul consultativ inițiat prin decretul prezidențial semnat de Dodon arfi urmat să se desfășoare la data de 24 septembrie 2017.

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Deputații BCS au cerut audierea în plen a Ministerului Sănătății, Finanțelor, Educației și a Agenției Medicamentului. Propunerile nu au trecut

Deputații BCS au cerut audierea în plen a Ministerului Sănătății, Finanțelor, Educației și a Agenției Medicamentului. Propunerile nu au trecut

Italia: Certificatul verde devine obligatoriu pentru toți angajații. Cei care nu îl au vor pierde bani din salariu

Italia: Certificatul verde devine obligatoriu pentru toți angajații. Cei care nu îl au vor pierde bani din salariu

ANRE: Cheltuielile suportate de consumatorii casnici la achiziționarea contoarelor de apă vor fi compensate de operatori

ANRE: Cheltuielile suportate de consumatorii casnici la achiziționarea contoarelor de apă vor fi compensate de operatori

Advertoriale
 „Implicarea prin reciclare”. O nouă campanie de reciclare a hârtiei, lansată de AVI Moldova

„Implicarea prin reciclare”. O nouă campanie de reciclare a hârtiei, lansată de AVI Moldova

LIVE TEXT. 23 septembrie 2021 - Moldova ICT Summit - evenimentul de impact al industriei IT

LIVE TEXT. 23 septembrie 2021 - Moldova ICT Summit - evenimentul de impact al industriei IT

MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Ministra Sănătății anunță că certificatul COVID-19 ar urma să devină obligatoriu pentru mai multe activități, iar școlile vor activa în format fizic
 • 2
  Guvernul a aprobat indexarea venitului lunar minim garantat. De la 1 octombrie acesta va constitui 1.196 lei
 • 3
  Noi restricții pentru localitățile aflate sub Cod Roșu de alertă în sănătate publică
 • 4
  Persoanele fizice din Republica Moldova  vor putea cumpăra direct valori mobiliare de stat. Un concept în acest sens a fost aprobat de Guvern
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.