Dodon, despre anularea Referendumului: „Membrii CC sunt cetățeni români panicați”

Dodon, despre anularea Referendumului: „Membrii CC sunt cetățeni români panicați”

„Majoritatea parlamentară și partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova inițiat de președinte. Și au decis să blocheze acțiunile mele, trădându-și din nou slăbiciunea și teama”. Este reacția președintelui Igor Dodon la decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțional decretul privind Referendumul consultativ.

„Decizia Curții Constituționale este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine. CC-ul a făcut uz de diverse acrobații juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar și fiindcă membrii CC sunt cetățeni români panicați de efectele sociale ale referendumului”, a declarat Dodon pe pagina sa de facebook.

Totodată, Dodon susține că CC este „politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice. Jurământul pentru obținerea celei de-a doua cetățenii se face simțit la fiecare decizie a membrilor Curții”.

Publicitate

„În anul 1999 prin decretul președintelui RM a fost numit referendumul consultativ, fără intervenția Parlamentului, și a fost validat de către Curtea Constituțională. Astăzi CC a adoptat hotărârea într-un mod subiectiv și părtinitor, reieșind din fobiile colegiului ei față de președintele RM. În ciuda deciziei antidemocratice și sfidătoare a Curții Constituționale, menționez că nu ne oprim în intenția noastră de a consulta poporul pe chestiuni de importanță națională. Vom veni cu alte inițiative în acest sens”, declară șeful Statului.

De asemenea, Igor Dodon a notat că mâine va fi convocată ședința Consilului Republican al PSRM, unde se va lua o decizie și că sunt posibile acțiuni în masă în septembrie.

„Dacă e să ne referim la pretinsa ilegalitate sau neconstituționalitate a întrebărilor supuse referendumului:

1. Cu privire la legea miliardului - această lege constituie o întrebare de interes național la care cetățenii au dreptul să se expună.

2. Cu privire la întrebările ce vizează micșorarea numărului deputaților în Parlament și sporirea competențelor președintelui în materie ce ține de dizolvarea parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate, acestea sunt la fel subiecte care au fost incluse în decret la multiplele solicitări ale cetățenilor RM, ce au avut drept scop stabilirea opinei poporului.

3. Cu referire la Istoria Moldovei, această este o întrebare de interes național ce constituie o preocupare fundamentală pentru cetățeni.

4. Cu privire la împuternicirile suplimentare oferite președintelui țării, este logic și corect politic să le permitem cetățenilor să decidă dacă un președinte ales de peste 800 000 de alegători poate avea mai multe împuterniciri decât un președinte ales de câțiva zeci de deputați”, a conchis Igor Dodon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal