Comisia de evaluare a examenului de Bacalaureat la fizică reacționează: Testele au fost complet rezolvabile și conform curriculei

Comisia de evaluare a examenului de Bacalaureat la fizică reacționează: Testele au fost complet rezolvabile și conform curriculei

Comisia republicană de evaluare a lucrărilor de bacalaureat la fizică neagă cu vehemență faptul că anumiți itemi din testele de la examen ar fi fost fără rezolvare. Fizicienii își exprimă regretul că nu au fost chemați să participe la discuțiile pe acest subiect care s-au desfășurat la Guvern și Parlament.  

„Problemele 7 și 9 de la profil real și problema 8 de la profil uman sunt perfect rezolvabile. Rezolvările sunt corecte. Conținutul corespunde curriculei și programei de BAC. Analiza testului la fizică fără participarea autorilor este o încălcarea a codului de etică și nu contribuie la elucidarea adevărului”, a declarat președintele comisiei Viorel Dusceac.

În acest context, 26 de doctori, conferențiari univeritari și profesori de fizică au semnat o declarație în care își exprimă dezacordul față de situația creată.

Publicitate

„Informația este în cea mai mare măsură eronată. Problemele la fizică ce păreau aparent neideale, toate puteau fi soluționate. Calificativul care a fost dat examenului pur și simplu nu corespunde realității. Îmi pare rău că așa subiect a ajuns să se discute în Parlament”, a subliniat Alexandru Culiuc, conferențiar universitar.

Fizicienii spun că cea mai mare problemă de care ar trebui să țină cont acum și să o discute autoritățile este de ce în fiecare an tot mai puțini elevi aleg să susțină examenul la fizică.

„Domeniul STEM trebuie promovat în republică. Nu vor fi elevi cărora să le placă fizica, nu vom avea studenți și deci nici cadre didactice bine pregătite. Fizicienii din USM, catedra Fizică s-au exprimat pe faptul dacă testele sunt traduse corect. Concluziile au fost că testele sunt clare și laconice. Regretăm discuțiile neconstructive. Regretăm că informația a fost prezentată unilateral”, a adăugat Valentin Paladi, doctor habilitat.

Amintim că subiectul în cauză a bulversat opinia publică după ce viceministrul Educației Lilia Pogolșa a declarat că testele de la examenul de fizică ar fi avut inexactități. Potrivit viceministrului, itemii 7 și 9 din examenul la profil real și itemul 8 de la profit umanist au fost formulate eronat, ceea ce a dus la depunctarea absolvenților.

Ieri Ministerul Educației a anunțat că notele la fizică obținute de 54 de absolvenți de liceu la examene de Bacalaureat vor fi majorate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal