
Stratfor: Transnistria - o arenă cheie a potențialelor escaladări între Rusia și Occident
Odată cu intensificarea confruntării dintre Rusia și Occident, zona de frontieră europeană va fi o arenă cheie de concurență și potențiale escaladări. Agenția americană privată de informații Stratfor a identificat trei teatre geopolitice în care va urmări confruntările în creștere și posibilele înrăutățiri ale securității, și anume: regiunea baltică, estul Ucrainei și Transnistria. Deși izbucnirea conflictelor militare semnificative este puțin probabilă în aceste zone, aici vor spori tensiunile, iar acumularea forțelor militare între Rusia și Occident va fi încurajată, transmite Agora.
・
„Unul dintre punctele potențiale ale disputei se află în apropierea Mării Negre, pe teritoriul separatist al Transnistriei. În regiune nu s-au produs victime, după încheierea luptelor în 1992, anul când Transnistria s-a despărțit de Republica Moldova”, se spune în articol.
„Cu toate acestea, relațiile dintre guvernul din Transnistria și cele două țări din ambele părți ale teritoriului s-au aflat recent sub presiune. De la sfârșitul lunii mai, Moldova și Ucraina au instituit controale comune pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean. Conducerea teritoriului separatist a protestat împotriva acestei măsuri - care va slăbi autonomia Transnistriei - și a amenințat că va răspunde cu implicarea forțelor de securitate rusești. (în regiune sunt dislocate 1200 de trupe rusești ca forță de menținere a păcii). Moscova nu a comentat oficial amenințarea, dar creșterea numărului de exercițiile militare comune dintre forțele rusești și transnistrene din ultimele câteva săptămâni nu pare a fi o coincidență”, consideră experții de la Stratfor.
„Dar, ca și în estul Ucrainei, Moscova probabil nu va face o mișcare militară majoră în teritoriul separatist. Rusia nu doar ezită să ia măsuri pentru a răspunde occidentului, dar dispune de mai puțină logistică în Transnistria comparativ cu estul Ucrainei”, sunt de părere anașiștii geopolitici.
„Cu toate acestea, Moscova ar putea ajuta Transnistria să pună presiuni asupra Ucrainei și Republicii Moldova prin alte mijloace, cum ar fi efectuarea unor exerciții militare mai cuprinzătoare și mai frecvente, dar și atacuri cibernetice și campanii de dezinformare.
Astfel, Transnistria se va implica și va contribui la creșterea tensiunilor dintre Moscova și Occident”, conchid autorii analizei.