VIDEO. Mii de elevi și-au depus dosarele pentru a studia în instituțiile de Învățământ Profesional Tehnic

VIDEO. Mii de elevi și-au depus dosarele pentru a studia în instituțiile de Învățământ Profesional Tehnic


Tot mai mulți tineri din Republica Moldova optează pentru Învățământul Profesional Tehnic (ÎTP), fiind atrași de posibilitatea de a alege din peste 100 de profesii și 80 de specialități, dar și de schimbările pozitive care au avut loc în acest sistem în ultimii ani. 
Modernizarea ÎPT în Republica Moldova, pentru care Uniunea Europeană oferă sprijinul financiar în valoare de 25 mln de euro, a însemnat crearea a 11 centre de excelență în cele mai importante domenii ale economiei naționale, centrele fiind dotate cu echipamente și tehnologii noi. Totodată, introducerea învățământului dual le permite tinerilor să învețe meseria direct la angajator, în interiorul unei companii, elevul fiind remunerat. 

Concursul de admitere în școli profesionale, colegii și centre de excelență, se desfășoară în perioada 17 iulie - 25 august curent. Aproximativ 11 mii de candidați deja au depus dosarele pentru a-și face studiile în aceste instituții de învățământ profesional. 

Fiecare poate să-și găsească o meserie pe plac

Suntem în toiul perioadei de admitere în instituțiile educaționale, iar Ministerul Educației a organizat un club de presă pentru a explica tinerilor ce oportunități le oferă ÎPT. Șansa de a găsi un loc de muncă imediat după absolvire și posibilitatea de a iniția o afacere proprie sunt, cu siguranță, motivele importante pentru care mii de elevi aleg învățământul profesional tehnic.

„În ultimii doi ani, numărul elevilor care sunt prezenți în ÎPT, este cu mult mai mare decât în anii precedenți”, a afirmat Silviu Gâncu, șeful direcției ÎPT din cadrul Ministerului Educației. El a remarcat faptul că tinerii își manifestă interesul în special pentru sectorul IT, iar, în ultimul timp, multă amploare a capătat sectorul automotive (componente auto).

„La noi, cele mai solicitate specialități sunt Electroenergetică, Rețele de calculatoare, Telecomunicații și Electromecanică”, a spus Vasile Vrînceanu, directorul Centrului de Excelență în Energetică și Electronică, care oferă instruirea în 12 specialități. El susține că partenerii europeni pun accentul pe pregătire pentru o specializare mai îngustă, iar, în ultimii ani, au fost introduse specialități noi precum cea de electromecanic la repararea și întreținerea utilajelor medicale. 

Învățământul dual: „Companiile se bat pentru elevi”

Un pilon important al reformei ÎTP, inițiată acum patru ani, este introducerea învățământului dual, care oferă tinerilor posibilitatea să-și învețe aspectele practice ale meseriei direct la angajator, în cadrul unei întreprinderi. Circa 30 de companii și-au manifestat interesul de a colabora cu școlile profesionale pentru a instrui viitorii specialiști.

„În domeniul IT, sunt căutați tinerii cu capacități în cunoașterea tehnologiilor, în rezolvarea problemelor, elemente de ingenerie, aspecte de stăpânire foarte bună a tehnologiei”, a spus Alexandru Corețchi, directorul companiei NET&IT PULS. 

„Cu siguranța, acest proiect este în beneficiul tuturor: și al companiei, și al Ministerului Educației, și al școlii profesionale, dar în special, al acestor tineri care reprezintă viitorul societății noastre”, susține reprezentanta companiei Gas Natural Fenosa, Eliza Ignat, care a semnat un acord de cooperare cu o școală profesională din Chișinău pentru instruirea, atât teoretică cât și practică, a tinerilor la meseria de electromontor, întreținerea și repararea utilajului electric. O parte dintre ei vor fi angajați în cadrul companiei, ceilalți sunt recomandați partenerilor companiei care prestează servicii în acest domeniu.

Un alt exemplu pozitiv în privința învățământului dual este experiența elevilor Școlii profesionale din Nisporeni, în cadrul fabricii de încălțăminte din această localitate.

„Îndemnăm elevii să aleagă anume acest sistem, pentru că, într-un timp relativ scurt, ei pot să fie angajați, să aibă propriul salariu, iar în timpul instruirii ei primesc o remunerare. Salariul unui ucenic este aproape egal cu salariul unui cadru didactic”, spune Silviu Gâncu, care afirmă că tot mai mulți agenți economici se implică în învățământul dual: „Avem experiențe în care agenții economici se bat pentru elevi”.

Începând cu anul de studii 2017-2018, peste 750 de elevi vor putea să studieze în sistem dual, cu o treime mai mult față de anul precedent.

Sprijinul European

Uniunea Europeană s-a angajat să sprijine procesul de modernizare a ÎPT în Republica Moldova printr-un program de suport bugetar în valoare de 25 milioane de euro și un proiect de asistență tehnică în valoare de 5 milioane de euro sub formă de grant.

„Miza învățământului profesional este să oferim fiecărui copil din Republica Moldova o cale care este a sa”, spune Daniel Funeriu, Înalt Consilier al UE în domeniul educației, fost Ministru al Educației în România. Potrivit lui, reforma actuală prevede „modernizare de curricula, modernizare de clădiri, de laboratoare, dar, mai ales, modernizare de proces”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, centrele de excelență vor fi dotate cu calculatoare noi, table digitale și alte echipamente moderne, iar recent creată Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional va evalua și acredita calitatea programelor de studii și instituțiile de învățământ. Toate aceste acțiuni se încadrează în Strategia de dozvoltare a ÎPT (2013-2020), adoptată de către Guvern.

Admiterea 2017 - 2018

Concursul de admitere în învățământul profesional tehnic se desfășoară în perioada 17 iulie-25 august 2017.

„La nivelul școlilor profesionale, avem depuse peste 3300 de cereri ale elevilor pentru a-și căpăta o meserie. La nivel de colegii, acest număr este de circa 4000, iar la nivelul centrelor de excelență, este de aproximativ 3500 de candidați. De menționat că Centrul de Excelență oferă programe atât de colegiu cât și de școală profesională,” a spus șeful direcției ÎPT din cadrul Ministerului Educației, Silviu Gâncu.  

Conform datelor obținute de la Centrul de Excelență în Energetică și Electornică, anul acesta sunt 4111 de locuri cu finanțarea din bugetul de stat în învățământul profesional tehnic post-secundar și 7638 de locuri în învățământul profesional tehnic secundar. 

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Reacția Procurorului General, după ce Ion Ceban a anunțat că este urmărit

Reacția Procurorului General, după ce Ion Ceban a anunțat că este urmărit

Ar fi cerut 200 de euro mită de la un șofer. Doi polițiști din Cantemir, denunțați la CNA

Ar fi cerut 200 de euro mită de la un șofer. Doi polițiști din Cantemir, denunțați la CNA

Atacatorul de la Universitatea din Perm, ucis de polițiști, după ce a opus rezistență

Atacatorul de la Universitatea din Perm, ucis de polițiști, după ce a opus rezistență

Advertoriale
REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 2
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
 • 3
  Alegeri în Rusia: Partidul pro-Kremlin Rusia Unită se află în fruntea rezultatelor preliminare
 • 4
  Rusia: O persoană necunoscută a deschis focul asupra profesorilor și studenților din cadrul Universității din Perm. Sunt morți și răniți (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.