
PSRM susține că magistrații CC trebuie aleși în baza unei singure cetățenii: Vom lupta pentru revocarea lor
Partidul Socialiștilor susține că va „lupta pentru revocarea mandatelor judecătorilor de la Curtea Constituțională, care și-au depășit împuternicirile”. Declarația vine în contextul în care CC a declarat drept neconstituțional decretul președintelui Igor Dodon, privind organizarea Referendumului consultativ.
・
Totodată, PSRM pretinde că noii membri ai CC, vor fi aleși după „principiul imparțialității și în baza unei singure cetățenii, cea a R. Moldova”.
„Decizia Curții Constituționale, prin care poporului i se refuză dreptul la exprimarea voinței, poartă în mod deschis un caracter anti-popular, anti-democratic și părtinitor. Apare o situație paradoxală: Curtea Constituțională, componența căreia nu a fost aleasă de nimeni, ia decizii de caracter politic, care anulează deciziile autorităților alese de popor, în primul rând a Președintelui Republicii Moldova, pentru care au votat majoritatea cetățenilor ce au participat la alegeri”, se anunță în comunicatul PSRM.
De asemenea, socialiștii declară că deciziile motivate politic au fost luate de judecători cu cetățenia unei țări străine, ceea ce susținea anterior și Igor Dodon.
„Regimul, condus de Partidul Democrat, instrumentul căruia este Curtea Constituțională, s-a speriat de voința poporului, care a fost manifestată în mod repetat în timpul alegerilor și numeroaselor sondaje de opinie publică. Regimului i-a fost teamă că oamenii își vor exprima opinia cu privire la aspectele cele mai fundamentale, care trebuie să fie luate în considerare.Acțiunile Partidului Democrat sunt îndreptate exclusiv împotriva poporului Republicii Moldova și președintelui țării, ca unicul reprezentant legitim al autorităților din țară. Afișând lașitate și lipsă de curaj, Partidul Democrat a suferit o înfrângere morală”, conchid socialiștii.
PSRM anunță că pe 24 septembrie vor fi organizate acțiuni de protest „în sprijinul inițiativelor președintelui Republicii Moldova și împotriva activismului politic al Curții Constituționale”.