
Raportul Poliției: Mai puține crime grave, dar mai multe furturi de apartamente, trafic de copii și droguri
În primele șase luni ale anului curent, fenomenul infracțional a înregistrat o diminuare de 20,6%, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Se atestă o scădere a crimelor grave și excepțional de grave. Pe de altă parte, s-a înregistrat o creștere a traficului de copii, infracțiuni legate de droguri și furturi din apartamente.
・
În prima jumătate a anului curent fenomenul infracțional a înregistrat o diminuare cu 20,6%, comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Astfel, în perioada menționată au scăzut infracțiunile excepțional de grave cu 17,3%, deosebit de grave cu 38,5%, infracțiuni grave au scăzut cu 11%, iar mai puțin grave cu 21,6%, numărul infracțiunile ușoare diminuându-se cu 22,1%. De asemenea, a scăzut cu 36,2% numărul accidentelor rutiere, comise de conducătorii auto, aflați în stare de ebrietate alcoolică.
Printre infracțiunile care au înregistrat creșteri se numără: traficul de copii (+15,4%), scoaterea ilegală a copiilor (+14,3%), accidente rutiere (+9,37%), infracțiuni legate de droguri (+9,3%), furturi din apartamente (+7,23%).
Din numărul total de infracțiuni, 52% îi revin infracțiunilor contra patrimoniului, 19% infracțiunilor în domeniul transporturilor, câte 3 % infracțiunilor contra familiei și minorilor, precum și contra securității publice.
Rata criminalității la nivel național în perioada analizată este de 43,4 infracțiuni la 10 mii de locuitori. Conform ratingului privind indicele criminalității și siguranței, cu care vehiculează presa internațională, Republica Moldova se situează pe locul 58 din 110 de țări evaluate. Respectiv, indicele criminalității și siguranței din Republica Moldova poate fi comparat cu cel din Norvegia, Irlanda, Franța sau Italia. Cu referire la spațiul sud-est european, situația constatată în Republica Moldova este mai bună ca în Ucraina și Rusia, dar mai rea ca în România și Bulgaria.