Pe parcursul semestrului I al anului 2017, activele sectorului bancar au continuat să se majoreze, băncile devenind mai reziliente, întărindu-și capitalul și menținând un nivel înalt de lichiditate și profitabilitate. Totodată, creditele neperformante au înregistrat o creștere ușoară, iar trendul descrescător a activității de creditare se menține (cu excepția lunii iunie, în care soldul creditelor a înregistrat o majorare).
La 30 iunie 2017, în Republica Moldova funcţionau 11 bănci licenţiate de Banca Naţională a Moldovei (BNM), inclusiv 4 sucursale ale băncilor şi grupurilor financiare străine.
Activele totale au constituit 75 miliarde lei, majorându-se pe parcursul semestrului I 2017 cu 3% (2.2 miliarde lei), în principal, din contul creșterii activelor lichide.
În prima jumătate a anului curent, portofoliul de credite brut a constituit 45.6% din totalul activelor sau 34.2 miliarde lei, micșorându-se pe parcursul semestrului I 2017 cu 1.6 la sută (544.7 mil. lei). Băncile urmează să-și accentueze rolul de lider în finanțarea economiei reale, acordând o atenție deosebită IMM-urilor, agriculturii, industriei și domeniilor inovative.
Investițiile în valori mobiliare (certificatele Băncii Naționale și valorile mobiliare de stat) au înregistrat o pondere de 13.2 la sută din totalul activelor, fiind cu 2.1 p.p. mai mică comparativ cu sfârșitul anului 2016, urmare a diminuării ratei de bază la certificatele Băncii Naționale de la 9 la sută la 8.0 la sută.
Restul activelor, care constituie 41.2 la sută, sunt menținute de către bănci în conturile deschise la Banca Națională, în alte bănci, în numerar etc.
Pe parcursul semestrului I 2017, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubios și compromis) în totalul creditelor a crescut cu 1.2% față de finele anului 2016, constituind 17.6% la 30 iunie 2017. Indicatorul menționat variază de la o bancă la alta, valoarea cea mai mare alcătuind 32.5 la sută.
Majorarea creditelor neperformante a fost influențată de către două bănci aflate sub supraveghere intensivă, în principal, ca rezultat al reclasificării creditelor în categorii de risc neperformante în urma controalelor BNM și a auditului extern.
Totodată, pentru reducerea nivelului creditelor neperformante, Banca Națională a Moldovei a solicitat băncilor elaborarea strategiilor de diminuare a activelor neperformante și monitorizarea continuă a acestora.
În semestrul I 2017, soldul depozitelor în sectorul bancar a continuat să crească. Conform rapoartelor prudenţiale, acesta s-a majorat cu 2.4 la sută în perioada de referință, constituind 56.2 miliarde lei (depozitele persoanelor fizice au constituit 67.8 la sută din totalul depozitelor, depozitele persoanelor juridice - 32 la sută și depozitele băncilor - 0.2 la sută). Cel mai mare impact asupra majorării depozitelor au avut-o creșterea depozitelor persoanelor juridice cu 956.6 milioane lei (5.6 la sută), precum și a depozitelor persoanelor fizice cu 461.5 mil. lei (1.2 la sută). Concomitent, soldul depozitelor băncilor s-a micșorat cu 77.3 mil. lei (45 la sută).
La 30 iunie 2017, profitul aferent exercițiului financiar a însumat 956.7 mil. lei și comparativ cu perioada similară a anului precedent s-a majorat cu 12.0 la sută. Obținerea profitului și majorarea acestuia pe parcursul perioadei menționate va permite băncilor efectuarea cheltuielilor suplimentare aferente implementării Basel III.
Majorarea profitului este determinată de diminuarea cheltuielilor cu dobânzile (de la depozite) cu 39.9 la sută, diminuarea deprecierilor la activele financiare cu 76.6 la sută și de majorarea veniturilor neaferente dobânzilor cu 5.4 la sută (în mare parte, din taxe și comisioane cu 11.8 la sută).
La 30.06.2017, rentabilitatea activelor şi rentabilitatea capitalului au constituit 2.4 la sută şi respectiv 14.6 la sută (în creştere cu 0.6 şi 3.5 p.p. respectiv).
Vezi și aceste știri

Natalia Gavrilița, la Forumul de la Davos: „Integrarea europeană este pentru noi o cale spre stabilitate și dezvoltare”

Din cauza războiului, pierderile sistemului bancar din Ucraina au depășit 250 de milioane de dolari

OMS spune că nu este nevoie urgentă de vaccinare în masă împotriva variolei maimuței
Advertoriale

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri
