Serviciul Vamal și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor desfășoară în continuare acțiuni intensificate de control la frontiera vamală, pentru a preveni apariția unor noi focare de pestă porcină animală (PPA) pe teritoriul Republicii Moldova. 

Doar pe parcursul lunii iulie, colaboratorii posturilor vamale de pe segmentul de frontieră moldo-ucrainean au înregistrat 129 de tentative de introducere în țară a produselor din carne de porc (în stare proaspătă și procesată), fiind reținute în total aproximativ 483 kg de produse susceptibile de infestare cu virusul PPA.

Totodată, Serviciul Vamal informează că, de la începutul perioadei de prohibiție, instituite la 25 octombrie 2016 și până în prezent au fost descoperite 1 887 tentative de introducere ilegală a produselor din carne de porc, iar cantitatea reținută în acest interval de timp se cifrează la circa 5 838 kg.

În acest context, Serviciul Vamal solicită participanților la traficul transfrontalier să evite procurarea și introducerea în țară a produselor din carne provenită de la animalele receptive la virusul PPA (porcii domestici și mistreții), în vederea excluderii unor eventuale pericole pentru sănătatea cetățenilor, precum și a unor pierderi economice considerabile.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!